Rosh Hasana: Orbán Viktor – “Legyenek valamennyien a jó évre beírva”

Orbán Viktor levélben üdvözölte a zsidó újév alkalmából a magyarországi izraelita vezetőket

– tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének, Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, valamint Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének kézbesített levelében azt írja: a legtöbb ember saját születésétől számítja a maga történetét, a családok, nemzedékek múltja azonban jóval messzebbre, évszázadokra nyúlik vissza.

“Önök pedig, a világ nemzetei között egyedülálló módon, mindenek kezdetétől, az ember teremtésétől tartják számon az időt”

– fogalmazott Orbán Viktor.

“A zsidó újév alkalmából engedje meg, hogy tisztelettel köszöntsem Önt és a magyarországi zsidó közösség tagjait. Azt kívánom, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a most beköszöntő újév is az összetartozás, egymás kölcsönös tisztelete, valamint közös kultúránk megvédése és gyarapítása jegyében teljen. Legyenek valamennyien a jó évre beírva!”

– zárul a kormányfő levele.

 


Jókívánság
A rós hasána, vagyis a zsidó újév a világ és az ember teremtésének évfordulója a zsidó hagyományban. Isten ezeken a napokon határozza meg az elkövetkező évre a zsidók sorsát.
A zsidó hagyomány szerint ezen a napon az örökkévaló előtt három könyv áll nyitva a megtérés 10 napján át jóm kipúrig, vagyis a megbocsátás napjáig. Isten előző évi cselekedeteik alapján feljegyzi a zsidókat a jók, a gonoszok vagy a közepesek könyvébe, életre vagy halálra, örömre vagy bánatra jelölve őket. Ezért szoktak ekkor egymásnak a hívek így köszönni: “Lesáná tová tikátévu”, vagyis “Jó évre legyetek beírva”!

forras: MTI

kép/mandiner.hu; hirado.hu


Hasonló cikkek