További blokkokat épít Kínában a Roszatom

Két helyszínen összesen négy blokkot épít Kínában a Roszatom

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern megkezdte a kínai Tianwani Atomerőmű 7. és 8., valamint a Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkjának építését. Ebből az alkalomból ünnepséget tartottak 2021. május 19-én, amelyen Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök távkapcsolás keretében vett részt.

Az építési munkálatok kezdete alkalmából Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója hangsúlyozta:

A Tianwani Atomerőmű már elkészült blokkjai megbízhatóan működnek és jelentősen hozzájárulnak Kína energiabiztonságához. Azok az egységek, amelyek Oroszország részvételével épültek meg eddig több mint 270 milliárd kilowattóra villamos energiát termeltek.

 Tianwani Atomerőmű 7. és 8. blokkja, valamint a Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkja egyaránt VVER-1200 típusú reaktorokkal üzemel majd. A VVER-1200 blokktípus a Roszatom 3+ generációs nyomottvizes technológiájának zászlóshajója. Jelenleg már négy VVER-1200 típusú blokk üzemel Oroszországban, illetve egy Fehéroroszországban. A Roszatom nemzetközi megrendelésállománya 35 atomerőművi blokkra szól, amelyek 12 országban
a kivitelezés különböző fázisában vannak.

Oroszország és Kína közös nukleáris energetikai projektje a 2018-ban aláírt stratégiai együttműködési megállapodások részeként valósul meg. Az új erőművi blokkok Kína meglévő atomenergetikai kapacitását egészítik megbízhatóan rendelkezésre álló tiszta villamos energia

Háttér:

A projektekről:

A kínai Jiangsu tartomány Lianyungang városa mellett működő és tovább épülő Tianwani Atomerőmű az orosz-kínai gazdasági együttműködés legnagyobb projektje. Az első kettő, VVER-1000 típusú reaktorral felszerelt atomerőművet orosz szakemberek építették és 2007-ben kezdték meg ma kereskedelmi üzemet. A Roszatom és a Kínai Nukleáris Ipari Vállalat 2010-ben írta alá a tianwani atomerőművi projekt következő szakaszára, a 3. és a 4. blokk építésére vonatkozó szerződést, amelyeket 2018-ban sikeresen kereskedelmi üzembe helyeztek.

2019 márciusában Pekingben a Tianwani Atomerőmű 7. és 8. egységeire, az egyenként 1200 MW-os teljesítményű blokkok építésére vonatkozó államközi szerződést írtak alá. A projekt keretében 3+ generációs VVER-1200 reaktorokkal készülő blokkok épülnek. A szerződéssel összhangban az orosz fél tervezi a reaktorszigetet és szállítja a főberendezéseket, továbbá nukleáris üzemanyaggal látja el a két blokkot. A tervek szerint 2026-2027-ben állítják üzembe az új blokkokat.

A Liaoning tartományban lévő Huludaoban található Hszidapu Atomerőmű új blokkjai is az orosz-kínai atomerőművi együttműködés részeként valósulnak meg. A felek 2019-ben írtak alá szerződést, ennek részeként a 3. és a 4. blokkot VVER-1200 típusú reaktorral szerelik, valamint az orosz fél ugyancsak vállalja a nukleáris üzemanyag-szállítást. A szerződések szerint itt is az orosz fél tervezi a reaktorszigetet gyártja és szállítja a főberendezéseket.

A VVER-1200 típusú blokkok:

Az innovatív VVER-1200 típusú reaktorral felszerelt 3+ generációs blokktípus számos előnnyel rendelkezik a korábbi reaktorgenerációkkal összehasonlítva. A VVER-1000 típusnál 20 százalékkal nagyobb a teljesítménye, a kiszolgáló személyzet létszáma 30-40 százalékkal kisebb, a blokk garantált üzemideje megduplázódott, elérve a 60 évet, ami további 20 évvel meghosszabbítható. Ezt a technológiát választotta eddig Kína mellett Magyarország,  Finnország, Törökország, Fehéroroszország Banglades,és más országok.

A VVER-1200 típusú reaktorral szerelt blokkok számos kiegészítő biztonságossági megoldással rendelkeznek, egyebek között  passzív hőelvezető rendszer biztosítja azok megfelelő hűtését.

A Roszatomról:

A Roszatom állami atomenergetikai konszern az energiatermelő szektor, az energetikai gépgyártás illetve erőműépítés vállalatait fogja össze. A vállalat célja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások fejlesztése, beleértve a szélenergiát is. A Roszatom Oroszország villamosenergia-termelését tekintve vezető szerepet tölt be (az ország teljes energiatermelésének több mint 20 százalékát biztosítják az atomerőművek. A külföldi megrendelésállományát tekintve világelső, 12 országban 35 blokkot épít, amelyek a megvalósítás különböző szakaszaiban vannak.

 A Roszatom az egyetlen olyan nukleáris energetikai vállalat, amelynek tevékenysége teljes körűen  lefedi teljes nukleáris üzemanyag-ciklust az uránbányászattól a nukleáris létesítmények leszereléséig, beleértve a keletkezett kiégett nukleáris üzemanyag újra hasznosítását és a hulladék kezelését is.  A Roszatom tevékenységi köre kiterjed a tudományos kutatásra, az Északi hajózási útvonal működtetésére valamint a különféle nukleáris és nem nukleáris innovatív termékek fejlesztésére. Emellett környezetvédelmi projektjei is vannak a vállalatnak, és hozzátartozik a veszélyes ipari hulladék kezelésére szolgáló állami rendszer is. A Roszatom több mint 400 vállalata és kapcsolódó szervezetei több mint 260 000 munkavállalót foglalkoztatnak.

 

GazdaságPannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek