Rövidesen újra járhat a metró Újpest és a Lehel tér között

Végéhez közeledik az M3-as metróvonal északi szakaszának felújítása, a déli szakasz rekonstrukciója pedig hamarosan elkezdődik.

A főváros legjelentősebb közlekedési fejlesztése a déli vonalszakaszon folytatódik. A BKK a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlást és az ehhez kapcsolódó közlekedési rendet a korábbi terveket figyelembe véve, és az északi vonalszakaszon zajló sikeres pótlás tapasztalatait is felhasználva, minden érintett szervezettel és szolgáltatóval konzultálva alakította ki.

Metróközlekedés Újpest és a Lehel tér között

Az M3-as metró Újpest-központ és Lehel tér közötti szakaszán jelenleg is zajlik az utasok nélküli próbaüzem, melyet követően újra járhat a metró Újpest-központ és a Lehel tér között. A 2017 novembere óta tartó felújítás eredményeként az utasok teljesen megújult metróállomásokkal találkozhatnak. Emellett felújították a vágányokat, az alagutat, a biztosítóberendezést, korszerűsítették a vasúti távközlési, valamint a diszpécseri rendszereket is.

A metró elindulásával a felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe: a Lehel tér és Újpest között közlekedő pótlóbusz megszűnik, a 12-es villamos újra az Angyalföld kocsiszínig, a 34-es és a 106-os busz pedig ismét az Árpád híd metróállomásig közlekedik majd. A Váci úton és az Árpád úton elbontják a buszsávokat, visszaáll az eredeti forgalmi rend a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél.

Metrópótlás Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között

Az M3-as metró déli vonalszakaszának felújítása idején a metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd. Szombaton és vasárnap az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér között jár, Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busz viszi az utasokat. A BKK megvizsgálta, hogy a déli szakaszon történő metrópótlás idején várhatóan miként rendeződik át a forgalom a közösségi közlekedési hálózaton, ez alapján elkészített javaslatát korábban társadalmi egyeztetésre is bocsátotta.

Az utazók véleményét is figyelembe véve, az érintett kerületekkel és szervezetekkel folytatott konzultációk után – felhasználva a jelenleg az északi szakaszon zajló sikeres metrópótlás tapasztalatait is – lakótérségekre lebontott utazási ajánlatokat dolgozott ki, amelyek részletesebben a BKK aloldalán ismerhetők meg.

A teljes tájékoztatás ITT olvasható.


Hasonló cikkek