Rozsnyó és Kassa környékén robbanásszerű hangot hallhattak a lakosok

Egy olasz civil repülőgép vasárnap éjjel elvesztette a kapcsolatot a földi irányítással Szlovákia légterében, ezért két MiG-29-es kísérte az ukrán határhoz.

A NATINAMDS integrált légvédelmi rendszerbe sorolt vadászrepülőgépek vasárnap este Szliácsról (Sliač) szálltak fel. Az olasz Airbus 320-as típusú repülőgép egyébként a Milánó — Kharkiv útvonalon közlekedett.

A MiG-29-esek bevetése miatt Rozsnyó és Kassa környékén a lakosok este 21:30 óra körül lökéshullámot — robbanáshoz hasonló erős hangot hallhattak, amikor a vadászgépek átlépték a hangsebességet. “Az efféle szituációk összefüggésben állnak a lakosok biztonságának védelmével, mivel a Szlovák Légierő a nap 24 órájában, a hét minden napján felel az ország légterének védelméért, ehhez az efféle felszállások is hozzá tartoznak.” – jegyezte meg Danka Capáková, a honvédelmi minisztérium szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy a NATINAMDS sürgősségi rendszerbe sorolt vadászrepülőgépek szükség esetén segítséget is nyújtanak a repülőgépeknek, ha elvesztik a kapcsolatot a földi irányítással, vagy ha eltérítik őket. “A kapcsolat elvesztése az egyik leggyakoribb ok a vadászrepülőgépek bevetésére.” – mondta a szóvivő.

A napokban egyébként hét amerikai helikopter lép majd be Szlovákia légterébe, amelyek Romániából Németországba tartanak. Az AH-64D Apache típusú amerikai katonai helikopterek Nyugat-Szlovákia felett repülnek át és Pőstyénben (Piešťany) is leszállnak .

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek