Három hónapja vívja haláltusáját a Sajó

Már legalább 90 napja ömlik a Sajó kristálytiszta vizébe az évekkel ezelőtt lezárt Siderit vasércbányából a folyó vizét vörösre festő szennyvíz. Három hónap alatt szinte semmit sem tettek a szlovák hatóságok, mindenki csak egymásra mutogatott.

A helyzet kapcsán most Nagy István, Magyarország agrárminisztere is felszólalt, aki találkozót kezdeményezett a folyón kialakult szennyezés miatt. „A Sajó folyó és annak élővilága közös természeti örökségünk. Az agrárminiszteri beiktatásom utáni első hivatalos nemzetközi utam Szlovákia környezetvédelmi miniszteréhez vezet majd.”

Petícióval tiltakoznak

Az ökológiai katasztrófa már több mint három hónapja tart a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. Ennek következtében a folyó faunája óriási károkat szenvedett. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy lassan 100 napja az illetékes szervek ölbe tett kézzel ülnek és sajtóhíreket fogalmaznak meg arról, hogy keresik a megoldást, mindezeket viszont tettek nem követik!” – közölte néhány nappal ezelőtt a vöröses-narancssárgára elszíneződött Sajó partján Orosz Örs aktivista, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, az Összefogás társalapítója, aki néhány helyi társával karöltve egy tiltakozó petíciót is elindított. „Felszólítjuk a Szlovák Köztársaság Kormányát, hogy sürgősen hirdesse ki a vízminőség rendkívüli romlását vagy a vízminőség romlásának rendkívüli veszélyét, mivel hirtelen és súlyos vízminőségromlásról van szó, amelyet szag, elszíneződés, elpusztult élővilág és szennyező anyagok jelenléte jellemez” – olvasható a petíció leírásában, melyet május huszadika óta már több mint 5300-an aláírtak.

Halott folyó

Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja szerint a folyóban elvégzett vizsgálatok eredményéből egyértelmű, hogy a folyó halott, és azt egyetlen hatóság sem tagadhatja.Egyetlen élő pisztrángot, süllőt sem láttunk. Apró halakat is csak egy kis patak torkolatánál, amely néhány méteren keresztül hígította a folyó vizét. Egyébként pontosan ennek a szakasznak a partját is ellepték az elpusztult folyami rákok tetemei. – jelentette ki napokkal ezelőtt Varga.

Michal Wiezik európai parlamenti képviselő május közepén szintén panaszt tett az Európai Bizottságnál. „Ökológiai katasztrófa történik a szemünk előtt. Egy olyan tragikus kimenetelű történet ez, ami a környezeti terheket illetően Szlovákiában ketyegő bombát jelent. – konstatálta a parlamenti képviselő.

200 ezer euró

A szlovák környezetvédelmi minisztérium május 17-én a Kassai Járási Hivatalhoz fordult, hogy hirdessenek ki rendkívüli helyzetet a Sajó folyó térségében. A járási hivatalhoz küldött levélben azt is közölték, hogy a május elején vett vízminták szerint a bánya közvetlen közelében még néhány határérték magasabb a megengedettnél, de a Magyarországhoz legközelebb eső mintavételi helyen az elszíneződés ellenére az egészségügyi határértéknek megfelelőek a mutatók. Példaként a mangánnal kapcsolatos adatokat adták meg, ahol a 0,3 mg/l normaértékhez képest 0,37 mg/l-t mértek.

A szlovák kormány május 4-i ülésén 200 ezer eurót hagyott jóvá arra a feladatra, hogy meggátolják a bányavíz Sajóba jutását. A szóban forgó Siderit bánya 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajón. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Németi Róbert

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek