Megkezdték a mentési munkalatokat a Sajó folyón

Pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajó folyónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében – tájékoztatott Ján Budaj (OĽaNO) szlovák környezetvédelmi miniszter a kormány ülését követően csütörtökön.

A szennyezés már korábban elérte Magyarország területét, a víz elszíneződését ott is észlelték. Budapest ezért együttműködést és a katasztrófa gyors elhárítását sürgette. Ján Budaj még a csütörtöki nap folyamán megbeszélést folytatott Nagy István magyar földművelési miniszterrel.

A Sajót február közepén színezte vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

A szlovák Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

Forrás: ujszo.com

Fotó: TASR

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek