Sakk Grand Prix – Rapport Richárd nem jutott döntőbe

Rapport Richárd második elődöntős partijukban remizett vasárnap Hikaru Nakamurával a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Grand Prix-sorozatának berlini állomásán, így nem került be a döntőbe, mivel szombati első mérkőzésüket a világossal játszó amerikai nagymester nyerte.

    Vasárnap a magyar nagymester vezette a világos bábukat, de nem tudott felülkerekedni ellenfelén, márpedig nyernie kellett volna a folytatáshoz, vagyis ahhoz, hogy hétfőn rövidített partik határozzanak a fináléba jutó kilétéről.
A 16 fős tornán a másik ágról az amerikai színekben versenyző Levon Aronian jutott be a döntőbe, miután szintén 1,5-0,5-re diadalmaskodott az elődöntős mezőny harmadik amerikai résztvevője, Leinier Dominguez ellen.
A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de a teljes 24 fős mezőnyből mindenki csak kettőn szerepelhet. A 25 éves Rapport a berlini nyitány után legközelebb a második, belgrádi tornán indul, amelyet február 28. és március 14. között bonyolítanak le. A záróversenynek március 21-től április 4-ig lesz újfent a német főváros a házigazdája.
Összesítésben a GP-sorozat két legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, amelynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 53 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg. A második hely 18 ezer eurót ér, Rapport a harmadik helyéért 12 ezer eurót kap.


Hasonló cikkek