Salgótarján polgármestere a kormányt bírálja amiért nem vezethet be új adót

Lakatos Kati

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) közösségi oldalán jelentette be, hogy a november 30-án kihirdetett salgótarjáni adóemelés és egy új adó bevezetése meghiúsul, mivel a kormány azokat – ahogy ő fogalmaz –  “december 1-jén egy tollvonással áthúzta”. A nógrádi megyeszékhely polgármestere szerint ezzel a kormány megsérti az önkormányzatiság önrendelkezési jogát.

Fekete Zsolt kifejti, hogy véleménye szerint a rendelkezési szándékuk nem rótt volna terhet a salgótarjáni magánszemélyekre, sem a gazdaság azon szereplőire, akik a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek. Így fogalmaz: “ezek a lépések nem jelentettek volna komoly bevételt, nem jelentettek volna mozgásteret az önkormányzat költségvetésében. Viszont ha a telekadóval eredményt értünk volna el, és lépésre sarkalljuk a spekulánsokat, azaz termelési célra hasznosítják vagy felkínálják a területeiket, a veszélyhelyzet elmúltával és a gazdaság fejlődésnek indulásával Salgótarjánban is új munkahelyek teremtődhettek volna. Hiszem, hogy ebben a vészterhes időszakban minden önkormányzat – politikai színezettől függetlenül – érzi annak súlyát, hogy segíteni kell a lakosságot és nem elvenni az emberektől, így feltételezem, egyik önkormányzat sem felelőtlenül hozott volna döntést a helyi adókról.
Előzmények
November harmincadikán Fekete Zsolt bejelentette, hogy 2021. január elsejétől minden olyan, vállalkozások tulajdonában álló, 5000 négyzetméter vagy annál nagyobb alapterületű, 5 százalékos beépítettségi szintet el nem érő telek után adót kell fizetni Salgótarjánban, amely nem szolgál termelési célt. Az adó mértéke négyzetméterenként 60 forint lett volna. Emellett döntöttek az idegenforgalmi adó mértékének megduplázásáról is, kétszázról négyszáz forintra per éjszaka. 

A Fidesz-KDNP frakciója nevében Fenyvesi Gábor sajtószóvivő kedden közleményt adott ki, amelyben bírálták az önkormányzati adóemelést és az új adó bevezetését, és kifejtette, nem értene kegyet azzal sem, hogy a városban jövőre jelentősen, 33 százalékkal emeli a parkolódíjat az önkormányzat.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet azt rögzíti, hogy a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre. Az adókedvezmények és az adómentességek sem korlátozhatóak vagy szűkíthetőek, azokat ugyanis 2021-ben is biztosítani kell. A települési önkormányzatok jövőre nem vezethetnek be új települési adót – írja a Pénzügyminisztérium keddi közleményében. Emlékeztetnek arra is, hogy a kormány adócsökkentésekkel segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, munkáltatókat, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság újraindításához. A rendelet biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét, jövőre ugyanis adóemelésekkel, megszorításokkal egyetlen önkormányzat se sújthatja őket – mutatnak rá a közleményben.

Kiemelt kép: Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere

fotó: Komka Péter – MTI


Hasonló cikkek