Salvini: Az embercsempészeket kellene bíróság elé állítani, nem engem!

Csak kölcsönös vádaskodásra futotta a felek részéről a Salvini-per első tárgyalásán. Folytatás márciusban.

Az európai határok védelmezői helyett az embercsempészek bíróság elé állítását szorgalmazta Matteo Salvini volt belügyminiszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet az Open Arms civilhajó ügyében ellene indított előzetes bírósági eljárás első ülése után tartott a szicíliai Palermóban szombaton – foglalta össze Sárközy Júlia, az MTI olaszországi tudósítója a per első tárgyalási napjáról.

A bíróság bejelentése szerint az előzetes eljárás január 14-én dokumentációk, többek között a navigációs napló vizsgálatával folytatódik, majd a március 20-ra kitűzött ülésen ismét meghallgatják a feleket. Matteo Salvini a palermói börtön bírósági bunkerterme előtt rögtönzött sajtótájékoztatóján „egyszerűnek” nevezte az Open Arms civilhajó miatti eljárás összefoglalását.

„Adott egy spanyol hajó, amely líbiai és máltai vizeken migránsokat vesz a fedélzetére, majd nemet mond Máltának, nemet mond Spanyolországnak, és elutasítja, hogy a migránsokat egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe. Ezek után azt állítják bíróság elé, aki tiszteletben tartotta a törvényeket, megvédte Európa és országa határait és biztonságát, valamint életeket mentett meg (..), és nem az embercsempészeket helyezik vád alá” – jelentette ki.

 

Megjegyezte, hogy a civilhajóval végül olasz partokra érkezett, több mint száz fős illegális migránscsoport közel felének teljesen nyoma veszett, ketten pedig börtönbe kerültek. „Ezeket az embereket ejtettem volna én túszul a vád szerint” – hangoztatta hozzátéve, hogy minisztersége alatt egyetlen migráns sem halt vagy sebesült meg a jelenlegi olasz kormány alatt érkezett migránshajókon érkezettekkel ellentétben.

A sajtótájékoztatót itt visszanézheti (olaszul tudók előnyben):


Ez történt a bunkerban

Az első bírósági ülésen Francesco Lo Voi ügyész többek között „túszejtéssel” vádolta a volt belügyminisztert. Hét, többségében nigériai bevándorló, közöttük egy kiskorú nyújtott be polgári keresetet a volt belügyminiszterrel szemben, valamint az Open Arms hajó kapitánya Marc Reig Creus, akivel szemben Olaszországban eljárás folyik fizikai agresszió, valamint illegális bevándorlás elősegítése címén. A Pro Activa Open Arms és további tíz olasz civilszervezet szintén ügyvédcsapattal képviseltette magát. A Pro Activa Open Arms közösségi oldalán azt írta, „igazságot akarnak a Salvini és Európa képviselte migrációs politikával szemben”.

Matteo Salvini védelme nyolc pontban sorolta fel az ügy vitás kérdéseit hangoztatva, hogy az Open Arms egyetlen országgal sem egyeztette a migránsok érkezését, a nemzetközi tengeri szabályok értelmében az első biztonságos kikötőt nem Olaszország képviselte, a spanyol hajó engedély nélkül lépett olasz vizekre. Dokumentációval támasztotta alá, hogy Salvini a Conte-kormánnyal egyeztetve döntött a hajó feltartóztatásáról, miközben az Open Arms szerint Salvini önkényesen határozott.
Salvini védőügyvédje kijelentette, arra a kérdésre kell választ adni, hogy a civil hajó miért sodorta veszélybe a bevándorlókat azzal, hogy többszörösen nemet mondott más biztonságos kikötőkre, mivel az Open Arms kizárólag olaszországi partokon akarta kiszállítani az embereket.

Arról, hogy mi történt a per előtt és miért is perelték be Matteo Salvinit, itt olvashat.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek