Seehofer: a német lakosságot csak az érdekli, hogy csökkenjen a menekültek száma

A német lakosságot nem a menekültpolitikáról folytatott viták érdeklik, hanem az, hogy csökkenjen az országba belépő menedékkérők száma, ezért üdvözlendő, hogy a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elkötelezte magát a csökkentés mellett – mondta a CDU karlsruhei kongresszusán kedden Horst Seehofer bajor kormányfő, a testvérpárt bajor CSU elnöke.

Horst Seehofer a CDU elnökével, Angela Merkel kancellárral az utóbbi hónapokban folytatott viták után a testvérpártokat összekötő elemeket emelte ki beszédében, amellyel nagyobb tetszést aratott, mint Angela Merkel a CSU novemberi kongresszusán, amelyen elutasította a párt azon követelését, hogy Németország jelölje ki előre a befogadható menekültek létszámának felső határát.

A CSU egy kongresszusi határozatban is rögzítette követelését, és a pártelnök a CDU vendégeként hangsúlyozta, hogy nem adja fel álláspontját. Ugyanakkor a fogalmak – a korlátozás, a csökkentés, a redukció, vagy éppen a kontingens – közötti különbségekkel inkább nyelvészeknek kell foglalkozniuk, a politikának pedig gondoskodnia kell a menedékkérők számának érezhető csökkentéséről, méghozzá gyorsan – mondta Horst Seehofer.

Az utóbbi napokban Bajorországba belépett menedékkérők számának alakulását ismertetve rámutatott, hogy a csökkenés ugyan folyamatos, de ha csak a most tapasztalható mértékben mérséklődik az újonnan érkezők száma, akkor jövőre még többen jönnek, mint az idén, hiszen míg az első fél évben százas nagyságrendben érkeztek menedékkérők, a második fél évtől már tízezres nagyságrendben, és ehhez képest indult csökkenés, így továbbra is több ezren érkeznek minden nap az országba.

Egy egyszerű szorzással megállapítható, hogy jövőre még az idei, történelmi csúcsot is meghaladhatja a menedékkérők száma. “Ezt nem Kasszandraként mondom”, hanem azt aláhúzandó, hogy a “belátható jövőben” kell csökkenteni a számokat érezhetően, különben a hullám még a “gazdag Németországot” is túlterheli – hangsúlyozta Hors Seehofer, idézve Donald Tusk december elején tett kijelentését, amely szerint a “menekülthullám túl nagy ahhoz, hogy ne állítsuk meg”.

Elmondta, hogy “okos és emberséges” megoldásokat kell alkalmazni, és a bajor kormány mindenben támogatja a szövetségi kormány törekvéseit az európai uniós és a nemzetközi porondon, így a menekültek elosztását a tagországok között, az együttműködést Törökországgal és a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért folytatott küzdelmet. A müncheni vezetés azonban azt is vallja, hogy “nemzeti szintű” intézkedésekkel is sok eredményt el lehet érni. Ezt mutatja, hogy a menekültügyi rendszer reformja révén a nyugat-balkáni országokból érkező menedékkérők száma a februári 25 ezerről olyan alacsonyra csökkent, hogy már “említésre sem méltó” – mondta Horst Seehofer.

A bajor kormányfő hangsúlyozta, hogy számára a “bezárkózás” szóba sem jöhet, és Bajorország nagyon sokat köszönhet a bevándorlóknak. A tartomány “virágzása” részben éppen annak köszönhető, hogy Németország újraegyesítése óta a tartományba beköltözött több mint kétmillió bevándorló.

Kiemelte, hogy Bajorország a “sikeres integráció” mintapéldája, ami annak tulajdonítható, hogy világossá teszik az integráció “irányát”, egyértelműen jelzik, hogy meg kell tanulni a német nyelvet, dolgozni kell és be kell illeszkedni. “Aki nálunk akar élni, az velünk éljen, és ne mellettünk vagy ellenünk” – fogalmazott Horst Seehofer.

A bajor miniszterelnök a legnagyobb tapsot azzal a kijelentéssel aratta, hogy Angela Merkel személyében “kiváló kancellárunk van”, akinek a szövetségi kormány vezetőjeként végzett eddigi munkája “tíz nagyon jó év” volt Németországnak.

 


Hasonló cikkek