Semmit sem fizet vissza Csehország

Csehország és a cseh érdekek elleni támadásnak, az állam destabilizációjára irányuló kísérletnek minősítette Andrej Babiš cseh kormányfő az Európai Bizottság könyvvizsgálói jelentését, amely összeférhetetlenséget állapított meg politikai és gazdasági tevékenysége között.

“Semmit sem fogunk visszafizetni.” – jelentette ki Babiš a képviselőházban kedden Prágában. Babiš a cégeit, az Agrofert holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte, de a szabályok 2018 nyarán megszigorodtak, és Babiš azóta állítólag ismét összeférhetetlenségi helyzetbe került.

Csehországnak mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetnie az Európai Uniónak, ennyit kaptak korábban az Andrej Babiš tulajdonában lévő Agrofert holding cégei. Andrej Babišnak ugyanis továbbra is befolyása van egykori cégére, így kormányfőként befolyásolni tudja az uniós támogatások szétosztását. “Bolond lennék, ha ezt tenném.” – jegyezte meg a kormányfő.

Az Agrofert holding Csehország egyik legnagyobb agáripari, élelmiszeripari és vegyipari cége, amely több mint 33 ezer embernek ad munkát. Babiš Csehország második leggazdagabb embere.

A miniszterelnök beszédében ismét élesen bírálta a Transparency International civil szervezetet és az ellenzéki Cseh Kalózok pártot. “Az ellenzéknek nincs programja és nincs is más témája, mint az Agrofert és a Gólyafészek.” – jelentette ki a kormányfő. A Gólyafészek-botrány hátterében az áll, hogy az ilyen nevű szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, és ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként valószínűleg nem kapott volna uniós támogatást.

Babiš lemondását és távozását a közéletből a civil szféra egy része is követeli. Másfél hónapja keddenként Prágában tízezrek tüntetnek Andrej Babiš, valamint Marie Benesová új igazságügyi miniszter ellen. Attól tartanak, hogy Benesová miniszteri kinevezésének legfőbb célja nyomást gyakorolni Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek