Sértegették, majd verték egymást a benzinkúton

A Füzesabonyi Járási Ügyészség három személlyel szemben hozott érdemi határozatot abban a büntető eljárásban, melyben a nyomozó hatóság garázdaság bűntettével gyanúsította a terhelteket.

A gyanúsítottak 2019. június 19-én reggel egy Füzesabonyhoz közeli benzinkúton kerültek tettleges konfliktusba egymással, ahol megálltak tankolni. A két idősebb férfi egy személyautóban utazott, míg a náluk fiatalabb elkövető egy furgont vezetett. A kútoszlopnál a járművezetők egymást kölcsönösen sértegetve vitába keveredtek, amit a furgon vezetője még akkor sem hagyott abba amikor az idős emberek már a személygépkocsiban ültek, és indulni készültek. Az autó utasa ezért a lehúzott ablakon át ököllel felé csapott, de nem találta el, viszont ez oly mértékben felpaprikázta az 53 éves elkövetőt, hogy a már mozgó jármű mellé lépve megpróbálta kirángatni a kocsiból 72 éves ellenfelét, miközben többször meg is ütötte őt.

Ezt észlelve az autó 75 éves vezetője megállt, hogy véget vessen a konfliktusnak, és elkerülje a balesetet. Mivel a kútoszlop mellől hadakozó férfi szemmel láthatóan jobb fizikai állapotban volt nála, még az utastérben magához vett egy faragott fa botot, majd azt magasra emelve kiszállt az autóból, hogy elkergesse a támadót. A furgon vezetője azonban kicsavarta a kezéből az eszközt, melynek birtoklásáért rövid közelharc indult a gyanúsítottak között mindaddig, amíg a kisteherautó utasa a benzinkúti shopból ki nem jött, és a dulakodók közé állva véget nem vetett a verekedésnek.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség az utasa és az autója épségét védeni igyekvő gépjárművezetővel szemben jogos védelem címén megszüntette a büntető eljárást. Erre a Büntető Törvénykönyv 22. §-a biztosít lehetőséget, ami úgy rendelkezik, hogy nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

Az egymással szemben támadólag fellépő gyanúsítottak esetében a Füzesabonyi Járási Ügyészség határozattal egy év időtartamra felfüggesztette a büntető eljárást. Erre a törvény szerint három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény elkövetése esetén akkor kerülhet sor, ha a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsítottak személyére tekintettel a feltételes ügyészi felfüggesztéstől az elkövetők magatartásának kedvező változása várható.


Hasonló cikkek