Sikertelen puccskísérlet Törökországban

Sikertelennek bizonyult puccskísérletet hajtottak végre Törökországban szombatra virradóra, egy zűrzavaros éjszaka után Recep Tayyip Erdogan államfő Isztambulban nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy a puccsistákat felelősségre vonják, de a kora reggeli órákban még nem csendesedtek el teljesen a harcok.

“Katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban”

Az NTV hírtelevízióban közölte Binali Yildirim török kormányfő, hogy “katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban”. A puccsisták a hadsereg nevében közleményt adtak ki, amelyben bejelentették, hogy átvették a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”. A CNN Türk tévé szerint túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában, köztük volt a vezérkari főnök is. Egy elnökségi forrás ezzel szemben arról próbálta meggyőzni a lakosságot, hogy Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom.

Hol van Erdogan?

Erdogan – aki a puccskísérlet kirobbanásakor éppen nyaralt – szombatra virradóra kétszer is nyilatkozott, miközben sokáig nem lehetett tudni, hol is tartózkodik valójában. Először egyenes adásban szólalt meg a CNN Türk televízióban az egyik riporter mobiltelefonjáról. Akkor biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, úgy fogalmazott, hogy egy “párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó. Másodszor már az isztambuli repülőtéren beszélt az őt lelkesen fogadó tömeg előtt. Akkorra már úgy nyilatkozott: a török vezetés meghiúsította a puccskísérletet, amelyet Törökország egysége ellen szerveztek, s akik ezt tették, “súlyos árat” fizetnek majd.


Hasonló cikkek