Sima magyar vereség Kazahsztántól a divízió I-es jégkorong-világbajnokságon

Jégkorong-vb - Magyarország - Kazahsztán

A tavaly még az élvonalhoz tartozó kazah válogatott 5-0-ra legyőzte hétfőn a magyar csapatot a krakkói divízió I/A jégkorong-világbajnokság második fordulójában.

A következő körben, szerdán a 2014-ben még szintén az elitben szereplő olaszokkal találkozik a magyar válogatott.
Eredmény, 2. forduló:
Kazahsztán-Magyarország 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)
gól: Rugyenko (2.), Voroncov (26.), Dallman (33.), Krasznoszlobovcev (36.), Puskarjov (49.)

Mindkét csapat győzelemmel kezdte a tornát, a magyarok nagy csatában verték a japánokat (4-2), míg a torna toronymagas esélyesének számító kazahok könnyedén diadalmaskodtak az ukránok ellen.

A két együttes eddig csak világbajnokságokon találkozott egymással, és a magyarok öt vereség mellett csak egyszer tudtak győzni, még 2013-ban, Budapesten 2-1-re.

A kazahok – akiknél 15 játékos a világ második legerősebb bajnokságában, a KHL-ben játszik – a kezdés után rögtön olyan nyomás alá helyezték a magyar védelmet, hogy villámgyorsan kettős emberelőnybe kerültek, s ezt ki is használták: Bálizs egy lövés után még védett, a kipattanót azonban Rugyenko bevágta. A folytatásban is óriási mezőnyfölényben volt a kazah válogatott, de a magyar védelem ekkor már állta a rohamokat. A játékrész közepén rövid időre sikerült kiszabadulniuk a szorításból Háriéknak, amikor Rugyenkót kiállították, mert belekorcsolyázott a magyar kapusba. Ennek ellenére nem akadt komolyabb magyar helyzet, majd később csak egy korai bíró síp miatt nem nőtt a különbség. Az első harmadban 11-4 volt a kapura lövési arány a kazahok javára.

A folytatásban a rivális olyan iramot diktált, aminek következtében emberelőnyöket harcolt ki, ezeket pedig gólra váltotta. Háromszor is bevették így az amúgy jól védő Bálizs kapuját.

A záró játékrészben már a kazahok sem erőltették a támadásokat, igaz, a játék így is inkább a magyar védekező harmadban folyt. Puskarjov szemfülessége és gyorsasága újabb gólt ért, és ezzel alakult ki az 5-0-ás végeredmény.
A kazah csapat a feljutás elsőszámú esélyese, a papírforma alapján mögöttük a második hely megcélozható a magyarok számára, de ehhez szerdán nyerni kellene az olaszok ellen.

A szombatig tartó vb-n az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, és jövőre Oroszországban szerepelhet, míg az utolsó kiesik a divízió I/B osztályba.

Fotó: MTI/Mudra László


Hasonló cikkek