Simon Márton – költő, műfordító és slammer

Simon Márton a hazai kulturális élet egyik igen fontos alakja, hiszen több területen is képviselteti magát. Japán szakon tanult, így nem meglepő, hogy japán nyelvű műfordítás is köthető a nevéhez. Emellett saját verseskötetekkel is megörvendeztette a hazai lírarajongókat. A magyarországi slam poetrynek pedig manapság ő az egyik fő mozgatórugója.

Simon Márton 1984-ben született Kalocsán. A Pápai Református Kollégiumban érettségizett. Japán szakon 2015-ben szerzett diplomát a Károli Gáspár Református Egyetemen.
Ennél többet nemigazán ír saját magáról a weboldalán, de nem is baj, hiszen egy alkotó nem a magánéletével, hanem a produktumai által kell tudjon érvényesülni. Úgyhogy rá is térek a szakmai életútjára.

2011. április 11-én slamelt először. Erről a műfajról ITT részletes leírást kap, itt most nem részletezem. Rengeteg eredménnyel büszkélkedhet, többek között: Mika SLAM KLUB győztes és Art Moments Slam – 2012 – (I. helyezett). Bővebben slames karrierjéről ITT olvashat.

Kamaszként kezdett el írni, 2004-től publikál is. Első verseskötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben. Következett ezután a Polaroidok 2013-ban, mely egy nagyon különleges, hiánypótló munka. A közösségi oldalak ebből vett idézetekkel, idézetes képekkel vannak teli, igazi XXI. századi pozitív olvasói visszajelzések ezek. 2018-ban pedig megjelent harmadik kötete Rókák esküvője címmel. Utóbbi bekerült a 2019-es Libri Irodalmi Díj top 10-es mezőnyébe.

Műfordításai közt találhatjuk a nemrég újra kiadott Az ​elszúrt idő nyomában című kötetet Jennifer Egantól, de ő fordította például Murakami Rjú Casting című munkáját is magyarra.

Díjai, elismerései:

  • Mozgó Világ nívódíj líra kategóriában (2004),
  • első könyvével elnyerte a Makói Medáliák-díjat,
  • Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj (2011),
  • Visegrad Foundation irodalmi ösztöndíjas Krakkóban (2017),
  • Babits Mihály Műfordítói ösztöndíj (2018).

Zárásként ajánlom olvasásra Simon Márton pár újabb versét, melyek az Irodalmi Szemle oldalán jelentek meg (LINK ITT), és melyekre a Facebook oldalán hívta fel olvasói figyelmét.


Hasonló cikkek