Simon Zsófia harmadik lett a helyesírási versenyen

Egy kecskeméti fiatal a legjobbak közé került

A közelmúltban lezajlott XXIV. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny döntőjének több kecskeméti vonatkozása is van. A magyar nyelvet ápoló és a nyelv változásait folyamatosan szem előtt tartó neves rendezvényt ebben az évben online formában szervezte meg a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Kara.

A verseny immár negyed évszázada kínál rangos megmérettetést helyesírásból az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára, határon innen és túl. Antalné dr. Szabó Ágnes vezetésével az ELTE Bölcsészettudományi Karának tanárai lankadatlan energiával szervezték évről évre a versenyt. Most, hogy digitálisra váltottak a járványhelyzet miatt, a verseny szervezését a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara vállalta át, a korábbi szervezők támogatása mellett. A tanulók örömmel fogadták a digitális formát, és bár a feladatok tartalma ugyanolyan komoly maradt, a játékos megjelenítés motiváló volt számukra.

A háromfordulós verseny teljes lebonyolítását Tóth Etelka dékánhelyettes irányította, aki tagja azoknak az akadémiai bizottságoknak, amelyek a magyar helyesírást gondozzák, a szabályzatát megújítják. Szakmai elkötelezettséggel fogta össze munkacsoportját, amely a Tanítóképző Főiskolai Kar mindhárom képzési helyének – Nagykőrös, Budapest, Kecskemét – magyar szakos oktatóiból, egy, a közoktatásban is dolgozó magyar szakos pedagógusból, valamint két jól felkészült informatikus szakemberből állt.

Az évfolyamonkénti kategóriákban az első három helyezett között egy kecskeméti diáklány szerepelt. A 8. évfolyamon 3. lett Simon Zsófia (Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kecskemét, felkészítő tanára: Kormányosné Makai Eszter). Rajta kívül az 5. évfolyamon 30. helyezést ért el Szabó Ármin (Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét, felkészítő tanára: Brenyóné M. Zsuzsa), valamint a 6. évfolyamon 35. helyezést ért el Simon Bálint (Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kecskemét, felkészítő tanára: Terbéné Garajszki Anikó). Ezen helyezések is kiváló eredményt takarnak, hiszen a teljes versenyen 15 ezer diák mérette meg magát – írja a BAON.

 

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek