Siralmas helyzetben a szlovákiai magyar pártok, a Smernek viszont már semmi se árt

Visszaesőben a PS/Spolu támogatottsága, velük szemben viszont egyre emelkednek az Andrej Kiska fémjelezte Za ľudí preferenciái.

A Denník N emlékeztetett rá, hogy a Focus ügynökség felmérése egy nappal azt követően kezdődött, hogy nyilvánosságra került Dobroslav Trnka korábbi főügyész és Marian Kočner telefonbeszélgetése Jaroslav Haščák Penta-vezér megzsarolásáról.

Egy most esedékes választásokat a Smer 22%-kal nyerne meg. Előző havi támogatottságuk ugyanitt 21,7% volt, az ő preferenciáikat tehát már csaknem semmi nem mozdítja el.

Velük szemben a PS/Spolu június óta támogatottsága harmadát vesztette el, akkor 15,7%-kal állt eddigi preferenciái maximumán, most pedig 11%-ra esett már vissza (az előző hónapban 13,3% volt).

A harmadik helyen továbbra is a Marian Kotleba vezette ĽSNS tanyázik, 10,2%-kal, pici visszaeséssel.

Korábban már az AKO ügynökség is jelezte, most pedig a Focus is kimutatta, hogy az exelnök, Andrej Kiska pártja jelentősen erősödik.  9,1%-ra ugrott fel a támogatottságuk.

Az alatt marad immár hosszú távon a Híd párt is. Jelenleg a szavazók mintegy 3,8%-a voksolna Bugár Béla pártjára, de még annál is kevesebben, mindössze 3,2%-nyian a az MKP-ra. A Híd legutóbb februárban járt a parlamenti küszöb felett (5,4%) a Focusnál, az MKP-nak pedig májusban mértek 4%-ot. Egyébként utóbbi hónapban járt a két párt a legközelebb egymáshoz, akkor a Hídra a választók 4,3%-a szavazott volna.

Az ellenzék továbbra is csak a Sme rodinával tudna kormányt alakítani, hasonlóképp a Smer és az SNS is, nekik azonban az ĽSNS-re is szükségük volna.

Forrás: Denník N, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek