Sisi fotógyűjteménye a királynő emancipált felfogását tükrözi

Mint a legtöbb felsőosztálybeli nő, Erzsébet királyné azaz Sisi is gyűjtötte a fotókat, főként divatból hogy tanulmányozza a nők külsejét, megjelenését. A kölni Ludwig Múzeumban nyílt tárlat a királyné 18 fotóalbumba rendezett közel 2000 fotóját mutatja be. Ezeken láthatjuk Sisit kutyáival és családjával, nemeseket, hírességeket, műtárgyakat vagy akár olyan színésznőket is, akik nem igazán örvendhettek a királyi udvar megbecsülésének.

A fotók mellett három bőrkötésű ametiszttel díszített aranyozott szélű  „szépség album” is megtekinthető, amelyekről az 1860-as években így írt Sisi, sógorának Archduke Luswig Viktornak: „egy szépségalbumot készítek és most ehhez gyűjtök képeket, csak is nőkről, ha bármilyen csinos arcú nőre bukkansz Angerer vagy más fotós képein, kérlek küldd el nekem

De miért is nőkről gyűjtött fotókat? Sissi az udvar merev légköre elől és rejtélyes egészségügyi betegségei miatt sokat utazott Európában. A Velencében, Madeirán és Korfun eltöltött időszakban feltöltődött, magabiztosabbá vált és ezen utazásai során kezdett a fotók gyűjtésébe. A fotók modelljeiben találta meg azt a női típust amellyel a leginkább tudott azonosulni, vagyis nem a császári arisztokrácia köreiben, akik amúgy is folyamatosan kritizálták, hanem a nemzetközi színtér ismertebb nőalakjaiban. Ugyanakkor lenyűgözte a fotó természetéből adódó összjáték a ”néző” és ”nézett” szerepe között.

Sisi a gyűjteményével tulajdonképpen kora úttörőjének számított, mivel a fotó médiumát nem sokkal korábban 1839-ben hozta nyilvánosságra Daugerre. A kiállítás kurátora Miriam Szwast szerint, a tárlat során egy tágabb képet kaphatunk Sisiről, miszerint „sokkal modernebb, sokkal emancipáltabb, sokkal élesebb nyelvű és sokkal vadabb volt, mint amilyennek gondolnánk”.


Hasonló cikkek