Sivatagi homokokból készül az Apple Park üvegszobra

Sivatagi homokból üveg, üvegből szobor

A világ mind az 58 sivatagjának homokjából kerül majd abba a köztéri szoborba, amely átformálja az Apple Campus előtt álló olajfás ligetet. A Délibáb elnevezésű projektet a skót művész Katie Paterson és a német Zeller & Moye építészeti cég fogja megvalósítani 2022 nyarára. A szobor, sivatagi homokból készülő 400 tiszta öntött üvegoszlopot fog tartalmazni, amelyeket majd három tiszta hullámos alakzatba formálnak, hogy megidézzék a sivatagi dűnéket.

A több millió dolláros projekt több tucat művészt, építészt, geológust és sivatagi szakértőt foglal önmagba, azzal a céllal hogy egy köztéri teret teremtsenek a cég cupertinói főhadiszállásánál. “A célunk, hogy egyesítsük a föld összes sivatagját” – mondta Paterson. “A bolygó összes sivatagja révén a látogatók képesek lesznek elsétálni keletről nyugatra. Egy olyan mikrokozmikus térré alakítjuk, amely rögtön ide az Apple Parkba hozza az összes hatalmas és változatos sivatagot.

Nem kis mutatvány lesz azonban homokot hozni az összes sivatagból, majd üveggé olvasztani őket és végül összeállítani Cupertinóban. Paterson szerint ilyen szintű projekt eddig még nem készült, ezért globális együttműködést kíván a megvalósítása. A sivatagból készülő üveg ötlete már eddig foglalkoztatta a skót művészt, azonban a szobor megvalósítása csak azután kezdhetett igazán életre kelni, miután összeállt a Zeller & Moye céggel.

Az építészeti cég terve, hogy üvegoszlopokból álló vonalak három szegmense kapcsolódik majd össze egy központi térben, így helyet engedve három főbejáratnak is. Moye szerint a szobor szabad formájú jellege, kis réseket és zsebeket hoz létre ahol a látogatók nyugodt pillanatokat élhetnek át miközben beburokolja őket a szerkezet. “Kísérleti módon dolgozunk ezekkel az anyagokkal, viszont a műalkotás fő középpontjában egy anyag, áll, a sivatagi homok. A szobor kézműves minőségben fog megjelenni hiszen öntött üveg, vagyis elszíneződések és formák sokaságát fogja mutatni. Ez egy nagyon eltérő módja az üveg használatának. A mindennapi életünk során mindenhol üveg vesz minket körbe, üveglapok, üvegpohár vagy üvegváza. Ezzel a projekttel kimozdítjuk az üveget a kereskedelmi szempontból és sokkal inkább az üveg szilárdságára vonatkoztatjuk.”

Az Apple köztudottan együtt dolgozik a világ vezető művészeivel, építészeivel, tervezőivel hogy megalkossa termékeit vagy továbbra is bővítse Szilícium-völgyi kampuszát.

 

 


Hasonló cikkek