Sodrás és sodródás a VII. szombathelyi Textilművészeti Triennálén

A sodrás jelentései a textil nyelvén megfogalmazva

A nagyszabású tárlaton 1970 óta eleinte kétévente, majd 2003-tól háromévente mutatkoznak be hazai és nemzetközi művészek. A rendezvény rangját nemcsak az emeli, hogy Szombathely egykor a Dunántúl textilipari bázisa volt, hanem az is hogy nincs még egy ilyen hosszú múltra visszatekintő textiltárlat a világon.

A nemrégiben felújított Képtárba három kontinens 17 országából érkeztek alkotások. A résztvevőknek ez évben a sodrás hívó szavára kellett a textil nyelvén válaszolniuk, az öt meghirdetett kategória (fal- és textildesign, textildesign, miniatűrtextil, zászló, szalag) valamelyikében.

Az igencsak asszociatív jelentésekkel bíró mottó, gazdag szín, formai és technikai megoldásra adott inspirációt. A magyar nyelvben kontextustól függően más-más értelemmel bíró sodrás szavunk a folyamatra, folyamatosságra, a mozgásban levésre utal.

Legelsődlegesebb értelme a vízhez köthető, mint folyóhoz. A folyó vize pedig állandó mozgásban van, folyamatosan sodródik. A sodródás állapota kontrollveszettség érzésével járhat. Elsodor az ár, sodródunk az élettel avagy türelmünket elvesztve kijövünk a sodrásunkból. A textil tulajdonságában a sodrás azonban egy irányított, tudatos folyamat, a két ujj között összesodort fonalak cérnává állnak össze.

A többféle témát megközelítő textilmunkák hol egyértelműen hol csak felsejtik a sodrás, sodródás élethelyzetekben avagy jelenségben megmutatkozó fogalmát. Az elmúlt időszakot igencsak jól jellemezi a sodródás, néhány alkotás kifejezetten a járványhelyzet teremtette állapotokra utal.

A textil nehezen különíthető el a funkcionalitástól és dekorativitástól, ahogyan például a lakáskultúrában vagy öltözékben is szerepe van és képvisel valamit. A kortárs textilművészet azonban túlmutat a hagyományos kézművesi, iparosi felfogáson és nemcsak szőnyegekben vagy ruhákban gondolkodik. Sőt számomra egészen meglepő anyagokkal is applikál, mint például apró darabokra vágott röntgenképek avagy nyírfafakéreg. A kiállítás valóban nagyszabású és nemcsak az alkotások száma miatt hanem technikai, formai sokszínüségük miatt is. Megtekinthető augusztus 29-ig a szombathelyi Képtárban.


Hasonló cikkek