„Soha nem szedtem gyógyszert”- beszélgetés Szabó Gyuri bácsival, a bükki füvesemberrel

A neves “bükki füvesemberrel”, Szabó Györggyel a miskolci Szinvaparkban tartott előadása után beszélgettünk a gyógynövényekről és azok kedvező hatásairól.

 

Vona Ildikó: Mi az, amivel a leggyakrabban fordulnak segítségért Önhöz?

Szabó Gyuri bácsi: Legtöbbször szív- és érrendszeri problémákkal, azután következnek a mozgásszervi problémák és a rák. Ez a három fordul elő a legsűrűbben. Az első számú halálok ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegség, a második a rák, a harmadik pedig a cukorbetegség.

– Sok gyógynövény lekvár formájában és teaként is nagyon finom. De hogyan hatékonyabb?

– Attól függ, hogy milyen az a gyógynövény. Például a csipkebogyót, ha 60 fok felett főzik lekvárnak, akkor abból már elbomlik a C-vitamin. Sokkal jobb, ha hidegvizes teába áztatjuk, mert akkor benne marad a hatóanyag. Kevesen tudják a csipkebogyó teáról- ezt csak a régiek tudták és használták-, ha pici mézet teszünk a teába, akkor az segít a vesének a fehérjeelbontásnál.

– Nagy divat most a multivitamin tabletták szedése. Létezik gyógynövény, aminek olyan funkciója van, hogy ki lehet vele kerülni egy multivitamin tablettát?

– Igen, van. Például a diótermés, vagy a diólevél. Eleink tudták, hogy a diólevél teája harmincféle betegségre jó, és ebben még nincs benne a rák. Nagyon-nagyon jó hatóanyag tartalmú; nem véletlenül volt a diófa régen a magyarok totemfája. Hihetetlen, hogy mit tud, csak abban az időszakban kell használni, amikor a legtöbb gyógyító anyag van benne. A könyvekben úgy szerepel: a diólevél júniustól augusztus 30-ig tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Ez például nálunk, Bükkszentkereszten nem igaz. Itt 2-3 héttel később kezdődik a tavasz, mert 600 méter magasan vagyunk. Az igazság az, amit a nagymamám mondott, meg amit az öregek tudtak: a diólevélben akkor van a legtöbb hatóanyag, amikor a dió teljesen megnőtt a fán, addig a levél is halványzöld és vékony. Amikor a diótermés elérte a végleges nagyságát, akkor a fa kitermel magából egy anyagot, és a levél két hét alatt megvastagodik, megsötétedik, rendes színét fölveszi. Onnantól kezdve van benne a legtöbb gyógyító anyag, egészen addig, amíg nincs rajta gomba.

– Mennyit lehet belőle meginni egy nap?

– Én inkább úgy mondanám, hogy mennyit kell. Ha valamilyen betegség van, akkor naponta egy csészével meg lehet inni, rövid ideig. Akár 2 decit is lehet belőle fogyasztani egy kis kihagyással, vitaminfunkcióként pedig a dió termését kell használni.

– A vitaminos pezsgőtablettákról mi a véleménye?

– Semmilyen vegyi eredetű tablettát nem szeretek. Nem tudom, mit tesznek bele, hogyan készítik. Én azt mondom: sokkal jobb a természetes.

 

Gyuri bácsi Miskolcon született, ami sokáig egy erőteljesen ipari város volt. Hogyan jutott el a gyógynövényekig?

 

– Miskolcon születtem 1928-ban a Forrásvölgy utcában, ami egészen a város szélén található. Az utcánkban legalább 8-10 gazdálkodó élt, akik földművesként dolgoztak. Én ott születtem, három ház volt még mögöttünk, és utána már csak a természet. Gyerekként sokszor elszöktem otthonról, de soha nem mentem be a városba, hanem mindig ki a természetbe. Ma is odajárok, ott érzem magam a legjobban. Csend van, nyugalom, ráadásul nagyon sok érdekes dolog történik. Hatéves koromban nagymamám beköltözött Sajókazincról hozzánk, ő ennek a településnek volt a javasasszonya- akkor még létezett ilyen-, és kisgyerekként kezdett el engem tanítani. Nyolc éven keresztül foglalkozott velem és igyekezett átadni nekem a tudását.

– Ön mióta „praktizál”?

– Amióta engedik hivatalosan. 14 éves koromtól foglalkozom ezzel, de korábban csak titokban, mert a Kádár-rendszerben ezt nem volt szabad csinálni. Viszont, amikor elmentem nyugdíjba, attól kezdve ezzel foglalkozom.

– Szedett valaha gyógyszert?

– Soha. Egyetlen esetet kivéve, amikor volt egy gyomorműtétem és kórházba kerültem, ahol az orvosok adták a tablettákat, és nem mondhattam, hogy nem veszem be. Szerencsére az csak hat hétig tartott, egyébként soha nem szedtem gyógyszert. Nagyon nem szeretem.

– Böjte Csabával hogyan ismerkedett meg?

– Csaba testvér Bükkszentkereszten járt a ferences zárdában, ahol a nővérek mondták neki, hogy lakik itt egy idős ember, akinek gyógynövénykertje van. Eljött megnézni és rögtön felkért, segítsek neki visszavinni a gyógynövényeket a saját kertészetükbe, és azóta segítek. Mostanra már csodálatos a kertjük és jelenleg éppen teaházat építenek.

– Lesz a közeljövőben valamilyen rendezvény, ahol előadást tart?

Igen, lesz: Milánóban. Magyarországról a Milánói Világkiállításra a kormány két céget jelölt ki, akik gyógyítással foglalkoznak: Béres úr fog ott előadást tartani, meg én és a lányom.

– Itthon hol lehet Gyuri bácsival találkozni?

– Bükkszentkereszten lakom, ott kell keresni engem. Egyébként sokfelé járok az országban, Budapest mellett Esztergomban, Hajdúböszörményben, Pannonhalmán lesz előadásom. Nagyon szívesen válaszolok ott is minden kérdésre, és segítek, amiben tudok.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek