Sokak számára fontos eszköz a tramtrain

Úgy tűnik lassan rendeződnek a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasút-villamosmásnéven tramtrain körüli kérdések, habár április közepéig még próbaidősek a szerelvények. 

Egyre inkább nő a menetrendszerű járatok kihasználtsága. Vannak már rendszeresen visszatérő utasok is, akik folyamatosan használják a szerelvényeket. A fiatalabbak is szívesen veszik igénybe ezeket, mert éjszakai is közlekednek egyes tramtrainek, így adott a biztonság akkor is, ha szórakozóhelyekről térnek haza.

Korábban lapunk is követte a vasút- villamossal kapcsolatos híreket. A projekt tavalyi elindulásától, egészen az első szerelvények menetbe állásáig. Bár voltak fennakadások, meghibásodások most arról számolhatunk be, hogy kezdi megtalálni a helyét ez az új közlekedési rendszer Szeged és Hódmezővásárhely lakosainak életében is.

Mucsi László projekttanácsadó azt nyilatkozta, hogy a reggeli, illetve a kora délutáni időszakban vannak a legjobban kihasználva a szerelvények. Nyilvánvalóan akkor van a legnagyobb igény rájuk.

Rendszeresen 60-70 százalékos a kihasználtság, sőt vannak bizonyos időcsúcsok, amikor közel a 100 százalékos a kihasználtsága járműveknek, de hozzá kell tenni, hogy naponta most még túlnyomóan egy órás követési idővel közlekednek.  Illetve a reggeli és a délutáni csúcsban van egy kisebb sűrítés. Amennyiben az eredeti elképzelések szerint meglesz a 20 perces követési idő, akkor ezek a számok jelentősen emelkedni fognak.

Ezek alapján tehát egyelőre beválni látszanak a tramtrainhez fűzött remények. A szerelvények és a közlekedésbiztonság helyzetének alakulásáról továbbra is tudósítunk majd.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek