Sokakat vonzott a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon

Harmadik alkalommal várta nemzetközi fesztivállal a kortárstáncok rajongóit a Miskolci Nemzeti Színház. Az április 24-27. között zajló találkozóra a házigazda Miskolci Balett neves külföldi és magyar alkotókat hívott meg.

Sokszínű programot kínált a rendezvény, a teátrum négy játszóhelyén hat ország 10 kompozícióval vendégszerepelt. A hazai táncélet nagyjai mellett görög, finn, cseh, litván és horvát együttesek is bemutatkoztak.

Jelenet a Miskolci Balett Szentivánéji álom című bemutatójából (Fotók: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Molière klasszikusa, a Tartuffe táncos változatát hozta el a Nagyszínházba a Zagrab Dance Company (Horvátország), míg a Csarnokban két magyar produkciót láthatott a közönség a Közép Európa Táncszínház és Mészáros Máté előadásában.

A Kamarában a Győri Balett, valamint a litván AIROS Dance Theatre egy-egy alkotása került színpadra, de a fiatalabb korosztályra is gondoltak a szervezők. Bara Latalova és Társulata (Csehországból) Állatok farsangja címmel tartott interaktív táncelőadást 5-12 éves gyermekek számára.

A Játékszínben a görög Tzeni Argyriou, a finn Alpo Aaltokoski Company, majd a Miskolci Balett táncjátékát tekinthették meg a nézők. A házigazdák április 27-én mutatták be Szentivánéji álom című produkciójukat, ami egyben a Miskolci Nemzeti Színház 2018-2019-es évadának utolsó premierje is volt.

Több kísérőprogram kínált kellemes szórakozást. A nézőtéri társalgóban Éder Vera – miskolci balettművészekről készített – fotóiból nyílt kiállítás Rejtett hétköznapjaink címmel. A közönség most betekinthetett a kulisszák mögé is: az érdeklődők részt vehettek a Szentivánéji álom nyílt próbáján, utána pedig beszélgethettek a szereplőkkel és Barta Dóra koreográfus-rendezővel.

Fontos megemlíteni, a táncfesztivál idén egy „nulladik” nappal indított. Egy héttel a négynapos rendezvény előtt, április 16-án az Amerikai Egyesült Államokból érkezett a Fly Dance Company. Európai turnéjuk során, Miskolcon is megmutatták és átadták tudásukat, hiszen az előadást követően kétnapos kurzust tartottak a hip-hop műfaj kedvelői számára.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek