Sokakat vonzott a Miskolci Kocsonya Farsang

Az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja és vására múlt csütörtökön nyitotta és vasárnap este zárta kapuit. A jó hangulatról három színpadon, 50 fellépő gondoskodott, a programok összeállításánál pedig valamennyi korosztályra gondoltak a szervezők.

A négynapos rendezvény idén is felvonulással kezdődött, majd a Szinva terasz adott otthont a megnyitó ünnepségnek, amin részt vett Miskolc testvérvárosának, Kassának főpolgármester-helyettese, Renáta Lenártova is. A hivatalos köszöntők után elkezdődtek a programok: elsőként a szakácsok láttak neki egy 600 literes óriáskocsonya főzéséhez. Másnap délután több ezer adagot osztottak ki ebből a négyemeletes kocsonyatortából azon látogatók között, akik előzőleg regisztráltak.

„Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”- tartja a mondás. Béka nélkül nincs kocsonyafesztivál sem, így aztán több árusnál lehetett békás sapkát, hátizsákot, hűtőmágnest, különféle méretű plüss figurát venni és hazavinni emléknek.

Utcai stand PTV Fotó: Vona Ildikó
Utcai stand

 

Rengetegen vásároltak a standoknál, gyorsan fogytak a gasztronómiai finomságok és sokan keresték a forralt bort is. Miskolc főutcáját a sínek mentén – a Városház tértől a Villanyrendőrig – árusok lepték el, a villamosok helyett pedig terelt útvonalon buszok szállították az utasokat. A rendezvények ingyenesek voltak; egymást követték a koncertek, de aki nem tudott eljönni, a ustream.tv-n keresztül élőben követhette az eseményeket.

Sztárokból most sem volt hiány: fellépett többek közt a Belga, a Pataky Művek, Vörös István és a Prognózis, az Ismerős Arcok, a Takáts Tamás Blues Band, a Magashegyi Underground, Nagy Feró és a Beatrice, Aradszky László, Deniz, a Purple Sunset, a Paddy and the Rats, a Hooligans.

Idén tűzijáték is színesítette a programot. Pénteken a sűrű köd eltakarta az Avasi kilátót, ezért a szervezők a rossz látási viszonyok miatt nem a lőtték fel a rakétákat. Az elmaradt tűzijáték végül szombaton, a Hooligans koncertje után került megrendezésre.

 

A Hooligans is fellépett az idei Kocsonya Farsangon PTV Fotó: Vona Ildikó
A Hooligans is fellépett az idei Kocsonya Farsangon

 

A Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang mindig kiemelt figyelmet fordít a helyi együttesekre, így a fesztivál ideje alatt számos miskolci zenekar lépett színpadra: játszott a Miskolci Illés Emlékzenekar, a Bíborszél, a Miskolc Dixieland Band, a Reflex és a Paddy and the Rats.

Három éve választják meg Miskolc tortáját. Idén heten neveztek a címre; a versenyre csak miskolci, cukrászkészítményekkel foglalkozó cégek jelentkezhettek. Tökkelütött, céklacsók, gesztenyeerdő, diós kávéház, epres túrótorta, miskolci lúdláb fantázianéven szerepeltek finomságok, a mestercukrászokból álló zsűri döntése alapján azonban a Balajti Cukrászda tavaszváró gyümölcskocsonyás joghurttortája lett a győztes. Ez nyerte el a „Miskolc torta 2016” címet.

 

Torták versenye a "Miskolc tortája" címért PTV Fotó: Vona Ildikó
Torták versenye a “Miskolc tortája” címért

 

Garbóczi Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke elmondta: az anyag összetétele dominált és a nemes nyersanyagok. Például, hogy margarin helyett vajat, tej helyett tejszínt, mirelit és aroma helyett friss gyümölcsöket használjanak a készítők. A küllem volt a másik fontos szempont, hogy a szemnek is ínycsiklandó legyen a látvány. A közönség az eredményhirdetés után azonnal megkóstolhatta a versenyben részt vett tortákat, a Városháza aulájában.

Ismét nagy sikert aratott a kocsonyaünnep. A szállodákban telt ház volt, a koncertek helyszínei is zsúfolásig megteltek. Miskolcon négy napig minden a bulizásról szólt. Noha az idei rendezvény véget ért, nem kell elkeseredni, mert jövőre megint lesz Kocsonya Farsang a borsodi megyeszékhelyen.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek