Sokan útra kelnek a hosszú hétvégén

Bár az idei pünkösdi hosszú hétvégén a közvetített forgalom bruttó értéke 60 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, sokan útra kelnek.

Beindult az üdülési kedv: 8 nap alatt megduplázódott a hosszú hétvégére megtett foglalások száma a Szallas.hu szerint. Siófok, Eger, Balatonfüred, Zalakaros és Gyula a legvonzóbb úti célok.

Az idei pünkösd az első igazi hosszú hétvége, hiszen a húsvét és a május elsejei pihenők alatt otthon maradt az ország. A korlátozásokat feloldó intézkedések azonban meghozták a kedvet a kiszabaduláshoz: 8 nap alatt, május 11-18-a között megduplázódott a Szallas.hu-n leadott foglalások száma, ami azóta is exponenciálisan nő. „Idén január 1-je és május 27-e között már 40 százalék alatti az elmaradás tavalyi év ugyanezen időszakához képest a foglalások számát tekintve, holott bő egy hete még a harmadát sem érte el” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója. Bár a számok biztatóak, a közvetített forgalom bruttó értéke még így is 60 százalékkal kevesebb, mint az előző év pünkösdi hosszú hétvégéjén.

„Partnereink elmondása alapján a többségük a félház kihasználtságot sem éri el, de még az utolsó pillanatos foglalások módosíthatják az arányt”

– tette hozzá a vezérigazgató.

A foglalások kétharmada 50 ezer forint alatti kategóriát képvisel, az átlagos foglalási érték 49 ezer forint, ami mintegy 9 százalékos emelkedés tavalyhoz képest. A legtelítettebb nap május 30-a, szombat lesz. Átlagosan 2 éjszakát üdülünk és 3 főre foglalunk pünkösdkor. A foglalások szállástípusok szerinti eloszlásában a következő sorrend alakult ki: apartmanok (27,31%), vendégházak (19,44%) és panziók (17,64%). Míg korábban jellemzően a foglalások fele hotelbe szólt, jelenleg alig 30 százalék körüli részt tesznek ki.

A foglalások mintegy kétharmada ellátás nélküli, ötből egy reggelis, 16 százalékuk félpanziós, s csak 1 százalék alatti azoknak az aránya, akik teljes ellátást vagy all inclusive szolgáltatást kértek.

„Azok a szálláshelyek tudnak most profitálni, akik előleg és lemondási díj nélkül foglalhatók – mondta Szigetvári József. – Számos további intézkedéssel támogatjuk a biztonságos utazást, mint például a patyolattiszta szűrő bevezetése, ami a 9-es vendégértékelés feletti tisztaságú helyeket jelöli.”

Az oldal adatai alapján Siófok, Eger, Balatonfüred, Zalakaros és Gyula szálláshelyei iránt érdeklődtek a legtöbben, de Nyíregyháza, Hévíz, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca és Pécs is kelendőek.

„Az árakat vizsgálva azt látjuk, hogy a hotelek zöme tartja az átlagos szintet, de nem emel az ünnepi időszak miatt – ismertette a részleteket a vezérigazgató. – Sőt, akik korábban előírtak minimum 3 éjszakás foglalási időintervallumot, 2 éjszakára csökkentették a limitet.”

szallas.hu

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek