Sokkal jobban bízik a lakosság az EU intézményeiben, mint a hazaiakban

Emberek

Sokkal inkább az Európai Unió (EU) intézményeiben, mintsem ezek hazai megfelelőiben bízik Szlovákia lakossága – derült ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből.

A Európai Bizottság (EB) megrendelése alapján, tavaly novemberben készített közvélemény-kutatás eredményeit az EB pozsonyi képviselete ismertette csütörtökön. Az Eurobarométer nevű felmérés során az uniós országok lakosságának az EU-ról kialakult véleményét vették górcső alá. Abból az is kiderült, hogy a szlovák lakosság nagyobb hányada bízik az uniós intézményekben, mint amilyen arányban átlagosan az uniós tagországokban.

A felmérés során Szlovákiában a megkérdezettek 50 százaléka mondta azt, hogy bízik az Európai Parlamentben (EP), ez 8 százalékponttal volt magasabb arány, mint az EU országaiban kimutatott átlag. Ugyanakkor a közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy Szlovákiában a lakosság jóval nagyobb hányada bízik a brüsszeli parlamentben, mint saját nemzeti törvényhozásában, amely iránt a válaszadók csupán 26 százaléka táplál bizalmat. Az EP magas bizalmi indexe azért is érdekes, mert az EU-n belül rendszerint Szlovákiában a legalacsonyabb az EP-választásokon való részvételi arány, tavaly rekord alacsony, mindössze 13,05 százalékos volt.

Az EP-hez hasonló arányokat mutatott a felmérés az Európai Bizottság (EB) iránti bizalmi index esetében is. Az derült ki, hogy Szlovákiában a megkérdezettek 47 százaléka bízik az EB-ben, ami 9 százalékponttal magasabb érték az unió tagországaiban mért átlagnál, és jóval meghaladja a saját nemzeti kormányukra vonatkozó 27 százalékos bizalmi mutatót.

A felmérés során ismét megerősítést nyert, hogy a szlovákiai lakosság körében továbbra is meglehetősen magas – az EU és az euróövezet átlagát is magasan meghaladó – mértékű az euró támogatottsága. A Pozsony által 2009-ben bevezetett közös uniós fizetőeszközt Szlovákiában a megkérdezettek 79 százaléka találta jónak, ugyanerre a kérdésre viszont az eurózóna tagországaiban átlagosan csak a válaszadók 67, az EU-ban pedig 56 százaléka mondott igent.


Hasonló cikkek