Soltész Miklós: a kormány támogatja a méltó búcsúztatást is

Bármilyen életkorban is van az ember, a kormány feladata, hogy segítséget adjon, és támogassa azt is, hogy a földi életnek méltó legyen a búcsúztatása – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor ravatalozót adott át hétfőn a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei Irotán.

 

Az irotai ravatalozó átadása napján, 2023. január 30-án. A ravatalozót a Magyar falu program keretében a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a püspökséggel összefogva építették meg összesen 35 millió forintból.
MTI/Vajda János

 

Soltész Miklós: bármilyen életkorban is van az ember, méltóságra született és ebben a méltóságban kell tőle búcsút venni

 

Soltész Miklós Szent II. János Pál szavait idézve megjegyezte, egyes médiumok és filmkészítők olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek a halált bagatellizálják.

Az államtitkár az emberi élet értékére utalva arról beszélt, bármilyen életkorban is van az ember, méltóságra született és ebben a méltóságban kell tőle búcsút venni.

Soltész Miklós a beruházásra utalva azt hangoztatta, a kormány számára fontosak a kistelepülések, az ott élő emberek élete, akik mint fogalmazott “nem a sor végén vannak, hanem a sor elején”.

Az irotai ravatalozót a Magyar falu program keretében a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a püspökséggel összefogva építették meg.

 

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyés püspöke megszenteli az irotai ravatalozót átadása napján, 2023. január 30-án. A ravatalozót a Magyar falu program keretében a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a püspökséggel összefogva építették meg összesen 35 millió forintból. MTI/Vajda János

 

Irotán nem kisebbségben élnek itt a ruszinok, hanem többségben

 

Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselő elmondta, a térségben 79 település kapott segítséget és támogatást kapott a kormánytól a Magyar Falu Program keretében. “Lássuk meg egymásnak a gondjait, a terheit, segítsük egymást” – mondta a térség képviselője.

Kramarenkó Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Irotán nem kisebbségben élnek itt a ruszinok, hanem többségben, hiszen a település lakosságának több mint kilencven százaléka ruszin. Köszönetet mondott a magyar kormánynak és az egyháznak a támogatásáért, emellett kiemelte, hogy látja Irota fejlődését.

Miklós László, a község független polgármestere azt közölte, a ravatalozó 35 millió forintból épült meg. A Magyar Falu Programon keresztül a beruházásra az egyházközség 25 millió forintot kapott. Hozzátette, mivel az összeg nem volt elegendő, megkeresték Soltész Miklóst; a ruszin önkormányzat a ravatalozó építéséhez további 6,5 millió forintot kapott. Ismertetése szerint az egyházmegyétől még 3,5 millió forintot kaptak, így indulhatott a projekt.

Forrás: MTI

Nyitókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a ravatalozó átadásán Irotán, a görögkatolikus templomban tartott hálaadó szent liturgián 2023. január 30-án. A ravatalozót a Magyar falu program keretében a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a püspökséggel összefogva építették meg összesen 35 millió forintból. MTI/Vajda János

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek