Felújították a somoskői vár ágyútornyának negyedik szintjét is

Megkezdődött a turistaszezon a Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) melletti somoskői várban (Šomoška), a Losonci járásban. A legújabb turistacsalogató látványosság az ágyútorony felújított negyedik szintje – mondta a TASR-nek Peter Badinka, a falu polgármestere.

„Az előző szezon végén nyitottuk meg a vártorony újabb emeletét, fokozatosan halad a vár további részeinek felújítása is” – tette hozzá Badinka. A tervek szerint az ágyútoronyban hamarosan kisebb kiállítást rendeznek be.

Tavaly először vontak be a somoskői vár felújításába közmunkásokat, a projektet idén is szeretnék folytatni. A távolabbi tervek közé tartozik a másik vártorony megnyitása a látogatók előtt.

A várat néhány éve 10 ezer euróért vásárolta meg Sátorosbánya az államtól, a polgármester elmondása szerint évente körülbelül 32 ezer látogatójuk van. A falu közelében parkolót alakítottak ki, ahonnan tanösvény vezet a várhoz, az útvonalán található a vulkáni eredetű, bazaltoszlopokból álló kőzuhatag és kőtenger. A vár közelében van az egykori Macskalyuk-bánya egy kilátótoronnyal, és megtalálhatók az egykori bányászfalu nyomai is.

Nyitókép: Facebook

Forrás: tasr, bumm.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek