Sor kerülhet a kulturális rendezvények megtartására Szlovákiában

Miután érvénybe lép a másodfokú COVID-riasztás, vagyis az ún. piros fázis, bizonyos szabályok betartása mellett sor kerülhet a kulturális rendezvények megtartására. A kulturális szemafor az olyan események megrendezését szabályozza, mint például a színházi előadások, a koncertek vagy az audiovizuális előadások.

A dokumentum nem foglalkozik a táncmulatságokkal, bálokkal, vásárokkal és hasonló rendezvényekkel, melyekre a tömegrendezvényekre vonatkozó általános szabályok érvényesek.

A riasztási fázisban, másod- és elsőfokú riasztás esetén 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Másodfokú riasztás esetén szabadtéren legfeljebb 200, belső térben pedig legfeljebb 150 néző foglalhat majd helyet. Elsőfokú riasztás esetén szintén csak ülőhelyekről lehet szó, szabadtéren a maximális nézőszám 500, belső térben 250 fő lesz.

A mozitermekben való vetítés országosan tilos, regionális szinten az említett korlátozások lesznek érvényesek. A szabadtéri mozik nyitva tarthatnak. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, hogy áttérjünk a regionális szintű intézkedésekre, a mozitermek nyitására is ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint a többi kulturális rendezvényre.

A látogatóknak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy LAMP tesztet, illetve 24 óránál nem régebbi Ag tesztet kell majd felmutatniuk. A rendezvényeket csak arcmaszkkal vagy reszpirátorral lehet látogatni.

Az első és másodfokú, ún. éberségi fázisban szintén csak 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Szabadtéren legfeljebb 500, belső térben pedig legfeljebb 250 néző foglalhat majd helyet. Az ún. megfigyelési fázisban már engedélyezettek lesznek az állóhelyek is, szabadtéren pedig legfeljebb ezer, belső térben legfeljebb 500 személy tartózkodhat majd.

Az étel- és italfogyasztás a riasztási fázisban csak szabadtéren, az éberségi fázisban bizonyos feltételekkel belső térben is engedélyezett lesz. A szervezőknek két hétig meg kell őrizniük a látogatók telefonszámát és e-mail címét.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek