Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban

Sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) született a Nyíregyházi Állatparkban.

A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, a kéthetes kölyköt már láthatja a nagyközönség a park Viktória-házában. Színezete ugyanolyan, mint az ivarérett állaté, így anyja hátába “olvadva” kiválóan el tudna rejtőzni a természetben a ragadozókkal szemben.

A három éve Nyíregyházán élő sörényes hangyász tenyészpár, az ötéves Manka és a négyéves Marvin dán állatkertekből érkezett egy tenyészprogram keretében. A párnak ez a második kölyke, 2015-ben jött a világra az idősebbik, amely hamarosan az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy cseh állatkertbe kerül.

A sörényes hangyász államalkotó rovarokkal táplálkozik, teste is ehhez alkalmazkodott. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket, percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Ráadásul nyelvét kis tüskék borítják és akár 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba.

A különleges étrendhez nemcsak rágó és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és a mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasavtartalma segíti.

Mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, amelyek segítségével könnyen feltépi a termeszvárak akár betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál, ha az állat veszélyben érzi magát, hátsó lábaira áll, s a mellső lábain lévő 10 centiméter hosszú karmaival csapkod a támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.

 

Vélemény, hozzászólás?