120 korsó az egy főre jutó éves sörfogyasztás Szlovákiában

Tavaly 120 korsó volt az egy főre jutó sörfogyasztás Szlovákiában. Ez a legalacsonyabb szám az elmúlt 30 évben.

A sörfogyasztást a járvány vetette vissza. Tavaly 120 korsó volt az egy főre jutó sörfogyasztás Szlovákiában – a legalacsonyabb az elmúlt 30 évben – tájékoztatott a szlovák statisztikai Hivatal (ŠÚ) a sör világnapja alkalmából, amely augusztus első péntekére esik.

A hivatal emlékeztetett, hogy a sörfogyasztás a koronavírus-járvány esett vissza. 2021-ben 60,2 liter volt a sörfogyasztás, 17 korsóval kevesebb, mint 2020-ban, ez éves szinten 12%-os csökkenés.

1990-ben fogyott a legtöbb sör az országban, 96 liter fejenként, aztán bő 25 éven át fokozatosan csökkent. Éppen a járvány előtti évben kezdett növekedni ismét, akkor 70 liter volt az éves sörfogyasztás.

Európában 2020-ban Csehország volt a listavezető (135 liter), majd Ausztria (100 liter) és Németország (95 liter) következett, Szlovákia a 10. volt. A legkevesebb sör a mediterrán országokban fogy Európában: Görögországban (28 liter), Olaszországban (31 liter) és Franciaországban (33 liter).

Tavaly az ötödével kevesebb sört hoztak be az országba, mint egy évvel korábban: 141 millió liter sört és 10 millió alkoholmentes sört. Az import több mint háromnegyede Csehországból származott, utána a Lengyelországban, Magyarországon, Németországban és Hollandiában gyártott sörök következtek.

Tavaly országos átlagban 1,33 euróba került fél liter tízes csapolt sör, tíz évvel ezelőtt 90 centbe. Viszont az üveges 10-es és 12-es sör ára szinte változatlan.

Az Eurostat adatai szerint Európában a legnagyobb gyártó 2020-ban Németország, Lengyelország, Spanyolország és Hollandia volt. A nemzetközi sörnapot 2007 óta tartják meg Jesse Avshalomov kezdeményezésére, Kalifornia államból (USA), egy Santa Cruz-i sörözőből indult hódító útjára.

Forrás: tasr, bumm.sk

Fotó: Pexeels

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek