Soros: Az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lesz

Európa alvajáróként tart a semmi felé, az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lenne – ezekkel a szavakkal kezdi kommentárját Soros György magyar származású amerikai üzletember, a Project Syndicate oldalán, hozzátéve: ha nem így lesz, az EU úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben.

Soros szerint sem Európa vezetői, sem polgárai nem érzik át, hogy forradalmi időket élünk, amikor a lehetőségek sora kínálkozik, de kimenetelük bizonytalan.

Mint írja: a legtöbben azt feltételezik, hogy a jövő többé-kevésbé hasonlítani fog a jelenre, de ez nem feltétlenül van így.

Hosszú és eseménydús életemben az általam radikális egyensúlytalanságnak nevezett időszak több periódusát is átéltem. Ma is egy ilyen periódusban élünk. A következő mérföldkő a 2019 májusi EP-választás lesz. Sajnos az európaellenes erők versenyelőnyt élveznek –  fogalmaz. Szerinte utóbbiak számos oka van, köztük a legtöbb európai országban fennálló elavult pártrendszer, valamint az Európai Unió alapját képező elveket megsértő tagállamok fegyelmezésére szolgáló jogi eszközök hiánya. Az EU a közösségi vívmányokat – az EU jogi testületét – alkalmazhatja a tagjelölt országokra, de a közösség nem rendelkezik megfelelő kapacitással ahhoz, hogy a tagállamokat engedelmességre bírja.

Az elavult pártrendszer azokat akadályozza, akik meg akarják őrizni az EU alapértékeit, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális eszmével -magyarázza. Úgy látja, az államok pártrendszere a 19. és a 20. században fennálló viszonyokat – például a tőke és a munkaerő közötti konfliktust – tükrözi. A legnagyobb törésvonal azonban pro- és antieurópai erők között van.

Az Európai Néppárt a legrosszabb

Soros György arra is kitér, hoogy az EU domináns országa Németország, viszont a domináns politikai szövetség, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közötti együttműködés fenntarthatatlanná vált. Szerinte a szövetség addig működött, amíg Bajorországban nem volt jelentős párt a CSU jobb oldalán. Ez megváltozott a szélsőséges Alternative für Deutschland (AfD) felemelkedésével. Emlékeztet, hogy a tavaly szeptemberi tartományi választásokon a CSU hat  évtizedes mélypontra került, az AfD viszont történetében először bejutott a bajor parlamentbe.

Úgy látja: az AfD felemelkedésável megszűnt a CDU-CSU szövetség elvesztette létjogosultságát.

A helyzet messze nem reménytelen. A német zöldek az országban az egyetlen következetesen európaprti pártnak számítanak, és a közvélemény-kutatásokban rendre erősödnek, míg az AfD úgy tűnik, hogy elérte a csúcspontját (kivéve a volt Kelet-Németországot). Most azonban a CDU-CSU szavazókat egy olyan párt képviseli, amelynek elkötelezettsége az európai értékek iránt ambivalens-írja.

Az Egyesült Királyságban is egy elavult pártstruktúra akadályozza a problémamegoldást, Jeremy Corbyn és Theresa May annyira elszántan ki akar lépni az EU-ból, hogy megállapodtak abban, hogy együttműködnek a Brexit véghezviteléhez – teszi hozzá. Soros György szerit ez EU számos hibát elkövetett Olaszországgal kapcsolatban, ezért nyertek teret kirekesztő eszmék.

Mint fogalmaz: Az EU 2017-ben végzetes hibát követett el a dublini megállapodás szigorú betartásával, amely tisztességtelen terheket ró az olyan országokra, mint Olaszország, ahol a bevándorlók először lépnek be az EU-ba.
Szavai szerint a transzeurópai szövetségek esetében a helyzet még rosszabb, hiszen a nemzeti pártoknak legalább van néhány a múltban eredt gyökere, de a transzeurópai szövetségeket szinte teljes mértékben a pártvezetők saját érdeke határozza meg:

Az Európai Néppárt (EPP) a legrosszabb. Az EPP szinte teljesen elvtelenné vált, amint azt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és a Fidesz tagságának engedélyezése is bizonyítja. Mindezt azért, hogy megőrizzék többségüket.

Soros György szerint az európaellenes oldalon csupán annyival jobb a helyzet, hogy nekik legalább vannak elveik, még ha borzasztóak is.

Az üzeletember szerint az EU megvédéshez meg kell reformálni azt: Ahhoz, hogy megvédhessül Európát külső és belső ellenségeitől, első lépésként fel kell ismerni a jelenlegi fenyegetés nagyságát. A második lépés, hogy felébresszék az alvó európapárti többséget, és mozgósítsák őket azon értékek védelmében, amelyekre az EU-t alapították.

Ellenkező esetben az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává.

Forrás: 24.hu


Hasonló cikkek