Spanyol közgazdász mentené meg Venezuelát

Venezuela évek óta szinte napi rendszerességgel szerepel a nemzetközi híradásokban. Csontsovány emberek kutatnak élelem után a szeméthegyek között, a boltok polcai üresek, a kórházakban nincs gyógyszer, s az átlagember számára felfoghatatlan sebességgel pörgő infláció néhány nap alatt értéktelenné tesz egy egész havi fizetést. Szocializmus a 21. században.

A teljes kiszolgáltatottság és nyomor látványa mindig felkavaró élmény, de amikor a világ egyik legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országból érkeznek ezek a képek, óhatatlanul felmerül a kérdés: miért? Miként lehetséges, hogy Dél-Amerika leggazdagabb államában, ahova egykor európaiak – köztük magyarok – tízezrei emigráltak egy jobb élet reményében, ma sokak számára a puszta létfenntartás is beláthatatlan nehézségekbe ütközik? Az Ángel Fernández spanyol közgazdász által szerkesztett, s neves spanyol és latin-amerikai kutatók írásait tartalmazó “Mentsük meg Venezuelát!” című esszékötet erre a kérdésre keresi a választ.

 

A könyv négy fő részre tagolódik. A történelmi bevezetés áttekinti a baloldali populizmus és a szociáldemokrácia közötti ideológiai kapcsolatokat, bemutatja, hogy a szocializmus miként rombolta le a venezuelai civil társadalmat, illetve hogyan zajlott az ország intézményrendszerének diktatúrába torkolló átalakítása; s mindez egy már számtalanszor kudarcot vallott kollektivista utópia nevében.

A gazdasági kérdéseket taglaló második rész szabadpiaci megoldásokat kínál a kommunizmus nyomorával szemben, s részletesen dokumentálja a kubai rezsim és a spanyol szélsőbaloldal, mindenekelőtt a Podemos szerepét a venezuelai szociális katasztrófa előidézésében.

A harmadik témakör a média felelősségét taglalja, miközben kitér az Hugo Chávez és Nicolás Maduro által meghirdetett bolivári forradalom finanszírozásának zavaros szálaira. A kötet utolsó fejezetei a szabad társadalmi intézményrendszerek fontosságát hangsúlyozzák, s figyelmeztetnek a világmegváltást hirdető ideológiák veszélyeire.

Az összesen 18 tanulmányt tartalmazó munka azonban nem csak azt mutatja be, hogy miként kerítette hatalmába a dél-amerikai országot a kubai kommunista diktatúra aktív közreműködésével egy gátlástalan szélsőbaloldali bűnszövetkezet, hanem egyúttal megpróbálja megmutatni a kivezető utat a venézek számára, felvázolva a jogállamiság helyreállításához vezető lehetséges forgatókönyvet.

A szerzők nem titkolt célja volt, hogy elemzésükkel segítsék a demokratikus átmenetet Venezuelában, s az utóbbi hetek nemzetközi eseményei alapján álláspontjuk helyessége egyre inkább beigazolódik. Venezuela és legitim vezetői nincsenek egyedül, a szabad nemzetek készek segítő kezet nyújtani a sokat szenvedett venezuelai népnek.

(Fernández, Ángel: Salvemos Venezuela. Lid Editorial, 2018. 235. old.)

Cseszneky Miklós


Hasonló cikkek