Spanyol választások: Sánchez üdvözölte a 11 év után első szocialista párti győzelmet

A konzervatív Néppárt vasárnap történetének legrosszabb választási eredményét érte el, a szocialisták a szavazatok 28,7 százalékával győzedelmeskedtek az előrehozott parlamenti választásokon.

Üdvözölte a spanyol szocialisták 11 éve első választási győzelmét Pedro Sánchez főtitkár, spanyol miniszterelnök vasárnap éjjel a párt madridi székháza előtt összegyűlt ünneplő tömeghez szólva, miután kiderült, hogy a szavazatok 28,7 százalékával győzedelmeskedtek az előrehozott parlamenti választásokon.

„A spanyolok egyértelműen azt akarják, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kormányozza és vezesse az országot a következő négy évben” – fogalmazott a jelenlegi kormányfő, akinek szavait többször is elnyomta az egybegyűltek örömujjongása és a lelkes skandálása.

A politikus szerint a szocialisták győzelmével „a jövő nyert és a múlt veszített”. „Világos üzenetet küldtünk Európának és a világnak, hogy le lehet győzni a tekintélyelvűséget és a visszafejlődést” – jelentette ki, hozzátéve, hogy egy haladó, a jövőbe tekintő országot akarnak létrehozni.

Hangsúlyozta, hogy az alkotmányos kereteken belül minden politikai formációval készek az együttműködésre. „Riverával nem!” – kiabálta hangosan a tömeg, Albert Riverára, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnökére utalva.

Noha a választási eredmények matematikailag lehetővé tennék egy kétpárti koalíció létrehozását a szocialisták és a liberálisok között, utóbbiak vezetője a kampányban ezt előre kizárta, és Sánchez leváltását nevezte a választások egyik fő céljának.

Széttöredezett konzervatív szavazótábor

A PSOE vezetőjével egy időben állt nyilvánosság elé Madridban Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke, aki pártja választási eredményét nagyon rossznak nevezte. „A Néppárt nyerni szeret” – jegyezte meg, és azt is hozzátette, hogy mostantól az elveszített szavazatok visszaszerzéséért fognak dolgozni.

A PP vasárnap történetének legrosszabb választási eredményét érte el, amivel korábbi 134 mandátumából mindössze 66-ot tudott megtartani.

Casado úgy vélte, hogy ennek oka a széttöredezett konzervatív szavazótábor, ezért a jobboldali pártok együttműködését szorgalmazta az egy hónap múlva esedékes spanyol helyhatósági és európai parlamenti választásokon.

A pártelnök nyilvánosan gratulált Pedro Sáncheznek a győzelemhez, és reményét fejezte ki, hogy a PSOE képes lesz kormányozni a függetlenségre törekvő nacionalista erők nélkül.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek