Spanyolországban tovább mérséklődik a járvány terjedése

Spanyolországban tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 206-an fertőzöttek, egy hete számuk még 321 volt – közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Tájékoztatása szerint az ország 17 tartományából tízben az országos átlagnál kedvezőbb a járványügyi helyzet. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint háromezer fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám meghaladja a kilencezret. A járványügyi vezető elmondta: folyamatosan csökken a kórházak leterheltsége, de a Covid-betegek aránya az egészségügyi intézményekben még mindig enyhén meghaladja a második járványhullám csúcsát.

A kórházakban mintegy 13 ezer embert kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, ami a kapacitások 10 százalékát teszi ki. Intenzív terápiára háromezren szorulnak, ellátásuk 30 százalékos igénybevételt jelent.
Fernando Simón kitért arra, hogy csökken a halálozások száma is, az elmúlt egy hétben 875-en hunytak el. A járvány kezdete óta 68813-an vesztették életüket. A szakember szerint továbbra is szükséges az óvatosság az egyéni viselkedésben, valamint az intézmények döntéseiben a korlátozások feloldásáról.

Ezt indokolják a még mindig magas esetszámok, illetve az is, hogy tartományonként jelentős eltérések mutatkoznak a fertőzöttségben – tette hozzá. Több tartomány készül a járványügyi intézkedések kisebb enyhítésére a jövő héttől. Például a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán újranyitják a vendéglátóhelyek teraszait, de csak délután öt óráig, és 30 százalékos létszám mellett újra működhetnek az edzőtermek. A találkozókat ismét hat személyig engedélyezik.

A szaktárca közlése szerint Spanyolország eddig 4,5 millió adag vakcinát kapott. 3,43 millió ember kapta meg eddig az első, és 1,23 millióan a második dózist. A madridi tartományban csütörtökön kezdték el oltani tömegesen a rendőröket, tűzoltókat, polgári védelemben dolgozókat az AstraZeneca-vakcinával, amelyet Spanyolországban jelenleg csak 55 év alattiak kaphatnak meg.

Ideiglenes oltóközponttá vált az Atletico Madrid futballcsapat standionja is, ahol a nap folyamán több mint ezren kapták meg a vakcina első dózisát. Az andalúziai Sevillában a tanárok tömeges oltása vette kezdetét a brit-svéd vakcinával, az egyetem sportcsarnokában több mint 1200 embert oltottak be.

 

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek