Speciális gyűjtődobozt helyeztek ki az injekciós tűknek Pozsonypüspökin

Pozsonypüspökin speciális gyűjtődobozt helyeztek ki, amelybe a kábítószerezők injekciós tűit és fecskendőit lehet bedobni. Az önkormányzat és az Odyseus Polgári Társulás azt szeretné elérni, hogy kevesebb legyen a városrészben az eldobott injekciós tű.

Pék Zoltán polgármester elmondta, a drogterjesztés, a nyilvános droghasználat és a szemét csak a jéghegy csúcsát jelentik, a városrész lakosainak életét sok probléma keseríti meg, és panaszaik egyelőre nem találtak meghallgatásra az illetékes szerveknél. „Csehországban például a városi rendőrségre lehet betelefonálni, és összeszedik a veszélyes hulladéknak minősülő tűket és fecskendőket.” – mondta Pék.

A polgármester az Odyseus PT-vel vette fel a kapcsolatot, ez a civil szervezet végzi a kábítószer-fogyasztók tűcsereprogramját. Megegyeztek, hogy gyakrabban ellenőrzik a városrészt, főleg a játszóterek környékét, és összegyűjtik az eldobált injekciós tűket. „Pozsonyban, sőt egész Szlovákiában ez az első ilyen gyűjtőláda” – magyarázta Pék. Hozzátette, külföldi tapasztalatok alapján az ilyen konténerek 250 méteres körzetében 98 százalékkal csökkent az eldobált tűk és fecskendők száma.

Az Odyseus PT tájékoztatása szerint egyéves munka és a bürokráciával való harc eredménye, hogy sikerült kihelyezni a gyűjtődobozt. „Reméljük, itt is csökken majd a szétdobált tűk száma. A projekt a kormány bűnmegelőzési tanácsának anyagi támogatásával valósult meg.” – tette közzé a közösségi hálón a civil szervezet.

Forrás: ujszo.com

Fotó: illusztráció


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek