Stephen King -Tortúra (Misery 1987)

Stephen Edwin King amerikai író egyike a jelen kor legolvasottabb íróinak. Számtalan remekművet alkotott már a horror és a dráma műfajában is. A Tortúra az egyik legismertebb műve – A remény rabjai, a Ragyogás és az AZ mellett.

Már a történet sem hétköznapi, King ugyanis itt is rendkívül érdekes és feszült cselekményt írt.

Paul Sheldon Tortúra című romantikus ponyva-regénysorozatával nagyon befutott, siker íróvá vált. Az érzelgős, szentimentális stílustól megcsömörlött író műfajt akar váltani, ezért az utolsó fejezetben megölik a történet főszereplőjét. Ezzel befejezte a számára már terhes regénysorozatot és merőben más könyvön kezd el dolgozni, egy hegyvidéki motelben. Miután elkészült a kézirattal elindult a városba a kiadójához. Tél van, Coloradoban valahol a Sziklás-hegységben vagyunk. Italtól kábán egy havas, alig megközelíthető úton halad, ahol autóbalesetet szenved. Lecsúszik a havas útról és eszméletét veszti. Utolsó gondolata az volt, hogy ott fog meghalni, azonban szerencséjére arra jár egy ápolónő, aki hazaviszi és a házában tér magához a sérüléstől mozgásképtelen író. A labilis idegállapotú nő, Annie Wilkes aki az egyik legnagyobb, ám legfanatikusabb rajongója is gondoskodik róla, ápolja, de nem akarja addig elengedni őt, míg nem írja át az utolsó fejezetet az utasításának megfelelően, hogy a történet folytatódjon és amit természetesen csak neki ajánl…

A sérült, kiszolgáltatott ember eleinte tiltakozik, majd megadja magát. Hamarosan rájön: rabtartója csak addig hagyja életben, amíg be nem fejezi a regényt. Így megállás nélkül mesél – az életéért, miközben a szökésen töri a fejét. Kettejük komor párviadala adja a jól “megcsavart”, horror-regény merész fordulatait, amely erős idegzetűeknek való.

A regényből 1990-ben remek filmadaptáció is készült, Rob Reiner rendezésében James Caan és Kathy Bates főszereplésével, utóbbinak a film az Oscar és Golden Globe díjakat is meghozta.

Folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet, alig tudtam abbahagyni az olvasását.

 


Író: Stepen Edwin King

Kiadó: Viking

Műfaj: Horror irodalom, regény

Eredeti megjelenés éve: 1987

Magyar kiadás: Európa könyvkiadó 1990

Fordította: Szántó Judit

 

Bogár Bence


Hasonló cikkek