Stoltenberg: Ukrajna NATO-tagsága nem prioritás

Ukrajna transzatlanti tagága jelenleg nem prioritás. A NATO külügyminiszterei bukaresti találkozójukon megismételték Kijev iránti elkötelezettségüket az orosz agresszió elleni küzdelemben, de – mint a szervezet főtitkára fogalmazott;

 

A NATO támogatja Ukrajna jogát, hogy maga válassza meg az útját

 

“A külügyminiszterek megerősítették, hogy a NATO támogatja Ukrajna jogát, hogy maga válassza meg az útját, valamint elismeri és tiszteletben tartja Ukrajna tagsági törekvéseit. Most azonban arra összpontosítunk, hogy azonnali támogatást nyújtsunk, miközben Ukrajna megvédi magát az orosz agresszióval szemben” – mondta Jens Stoltenberg.

 

 

A NATO anyagi támogatása kulcsfontosságú volt Ukrajna számára az orosz előrenyomulás megállításában, és az elvesztett terület egy részének visszaszerzésében, azonban ez a segítség gyorsan felőrlődik a harctéren. Az ukrán külügyminiszter a kérések hosszú listájával érkezett a csúcstalálkozóra…

 

Nagyra értékeljük, amit kaptunk, de a háború még zajlik

 

“Nagyra értékeljük, amit kaptunk, de a háború még zajlik. Bebizonyítottuk, hogy le tudjuk győzni Oroszországot, hogy képesek vagyunk győzni… De szükségünk van a légvédelemre, légvédelmi elhárító rakétákra, és szükségünk van generátorokra” – közölte Dmytro Kuleba.

Az Atlanti Szövetség ígéretet tett arra, hogy segít Ukrajnának túlélni a telet, amit “Oroszország háborús fegyverként használ”. A NATO vállalta, hogy generátorokat küld és segít helyreállítani az orosz rakéták által tönkretett energetikai infrastruktúrát.

 

Forrás: hu.euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 


Hasonló cikkek