Napirenden az üzemanyagár-stop Szlovákiában

A szlovák kormány napok óta egyeztet egy lehetséges üzemanyagár-stop kérdéséről.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta szinte folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára. A benziné már 1,80 euróhoz közelít, a gázolaj, dízel még ennél is drágább. Hetek óta emlegetik, hogy kormányzati intézkedéssel kellene gátat szabni az emelkedésnek és egyre több jel utal arra, hogy a Heger-kabinet is hajlik a lépésre.

A szlovák kormány el akarja kerülni, hogy a Slovnaft kihasználja az olcsó, orosz üzemanyagokat. Hangsúlyozták, mivel a Slovnaft orosz üzemanyagot használ, a nyugat-európai árakhoz képest így is 15-20 centtel olcsóbb a szlovákiai üzemanyag.

Az elszálló árak arra is jó alkalmat szolgáltattak, hogy Igor Matovič és Richard Sulík megint vitába keveredjenek. Előbbi azért kritizálta kollégáját, mert az szerinte nem tesz meg mindent azért, hogy orosz forrás helyett máshonnan tudják biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. Sulík ellenben kijelentette, a Slovnaft bevételeinek rovására komoly árcsökkentést tudnának végrehajtani, akár magyarországi szintű üzemanyagárakkal is számolhatnának az autósok.

Jelenleg, a forint árfolyamától függően, nagyjából 1,27 euróba (480 forint) kerül egy liter üzemanyag Magyarországon. Ausztriában 1,73, illetve 1,86 a benzin és a gázolaj literenkénti ára, Csehországban 1,74 – 1,83, Lengyelországban 1,42 – 1,59, míg Németországban mindkét típus ára két euró felett van.

Forrás: cas.sk, ma7.sk

Fotó: TASR/AP

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek