Stratégiai partner lett a Jász-Plasztik

Ez a 89. ilyen megállapodás.

A kormány és a Jász-Plasztik Kft. stratégiai együttműködési megállapodást kötött, a jászberényi cég a 89. vállalat, amellyel a kabinet ilyen megállapodást köt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. A tárcavezető rámutatott: az újranyitáshoz, a gazdaság felpörgetéséhez nélkülözhetetlenek a magyar vállalatok, amelyek elkötelezettek, és a nehéz időkben is megőrzik a munkahelyeket, újakat hoznak létre, és fejlesztésekkel erősítik pozícióikat az európai és globális piacokon.

A Magyarországon működő, és itt dolgozókat foglalkoztató, a családoknak megélhetést biztosító vállalatokat szövetségeseknek tartják – mondta, hozzátéve: közülük a legnagyobbakkal, az exportpiacokra termelőkkel, nemzetközi sikereket elérőkkel, társadalmi felelősségvállalásban példamutatókkal a kormány stratégiai partnerségi megállapodásokat köt. Ismertetése szerint a program lehetővé tette az országban működő vállalatok és a magyar kormány együttműködését, hogy a gazdaság növekedési üteme a világjárvány előtt Európában már az első helyre került. Tavaly, amikor nagyon nehéz éve volt a gazdaságnak, akkor is 5 új vállalattal kötöttek megállapodást. Idén ez a harmadik.

A Jász-Plasztiknak több európai helyszínen van gyártó-, és telephelye, emellett beszállítója nagy elismert multinacionális vállalatoknak, közöttük a Volkswagen csoportnak, vagy a Samsungnak. A cég csoportszinten 6 ezer embernek ad munkát, a Jászság egyik legnagyobb foglalkoztatója. Több mint 2,5 milliárd forintot fordítottak az elmúlt években környezetvédelmi beruházásokra, óvodát építettek, és Jászberény lakosságának egyészségmegőrzése érdekében sportcsarnokot építettek – sorolta. A cég közel három évtizedes sikertörténete bizonyítja a miniszter szerint, hogy egy magyar családi vállalkozás kitartó munkával, szakértelemmel, reális eséllyel törhet be külföldi piacokra, és érhet el nemzetközi sikereket.

Magyarországnak ilyen családi vállalkozásokra, ilyen stabil gazdasági szereplőkre van szüksége ahhoz, hogy 2010-hez hasonlóan ne csak túlélje a mostani gazdasági nehézségeket, hanem megerősödve kerüljön ki a világjárvány jelentette gazdasági kihívásokból – fejtette ki, és köszönetet mondott a cég tulajdonosainak, a Kasza családnak az elmúlt évek erőfeszítéseiért. Teljesítményükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság Európa egyik leggyorsabban növekedő gazdasága lehessen. A magyar családi vállalkozások jelentik a magyar gazdaság lelkét a miniszter szerint.

Kitért arra, a a járványra a magyar válasz az a hozzáállás, amely nem geopolitikai eszközként, hanem életet mentő eszközként tekint a vakcinákra. Rámutatott: az az ország tud leggyorsabban nyitni, újra felpörgetni a gazdaságát, amelyik a leggyorsabban tudja biztosítani az oltást, a védettséget a polgárai számára. Azok az országok lesznek az új gazdaságpolitikai korszak nyertesei, akik ezt a „versenyfutást” megnyerik. A sajátos magyar gazdaságpolitikai válasz működött az elmúlt évben – húzta alá, a külföldi közvetlen befektetések 140 százalékkal nőttek tavaly, miközben világszinten 42 százalékkal visszaestek, a beruházási ráta pedig meghaladta a 27 százalékot, azaz a GDP több mint egynegyedének megfelelő beruházás jött létre.

Kasza Lajos, a Jász-Plasztik Kft. kereskedelmi és műszaki igazgatója elmondta: az 1990-ben alapított cég létszáma mára csaknem 6 ezerre emelkedett, az alapításától kezdve családi tulajdonban van, a hírnevét műanyag-feldolgozó tevékenységével megalapozó vállalkozás nemcsak saját termékek gyártójaként, hanem multinacionális cégek beszállítójaként is ismert. Az elmúlt években számos beruházást valósítottak meg, részben kormányzati támogatással. Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a megye gazdasági teljesítményének 60 százalékát olyan cégek adják, mint a Jász-Plasztik.

A Jász-Plasztik Kft. jászberényi központtal működő magyar, magánkézben lévő cégcsoport, három telephelyük van, Jászberényben, Nagyrédén és Nyíregyházán. A nyilvános cégadatok szerint a Jász-Plasztik Kft. nettó árbevétele 2019-ben több mint 85,6 milliárd forint volt, adózott eredménye meghaladta a 11,8 milliárd forintot.

Gazdaság | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek