Sulík most sem fejezte be a takarítást

Az egyetlen, aki az elmúlt héten a politikai figyelemfelkeltés és az érzelmek felkorbácsolása terén konkurenciát jelenthetett Monika Jankovskának, az az SaS volt és személy szerint Richard Sulík, a liberálisok elnöke.

Már a hét elején, amikor bemutatta a parlament választási listáját, amelyről hiányzott az országos tanács és a parlament több tagja is, sejteni lehetett, hogy a párton belüli összetűzések a csúcspontjukhoz közelednek. Erre végül szombaton került sor, amikor Sulík a választási listát a „pártkongresszus” többségével megszavaztatta, és egyúttal kizárták a pártból a parlamenti frakció elnökét, Natália Blahovát.

Sulíknak viszont továbbra sincs többsége a tanácsban, így Galko és az emberei továbbra is patthelyzetben tarthatják őt. Persze, Galko ellenállása előbb vagy utóbb megtörik, mivel nem sikerült érvényesítenie az akaratát sem a választási listát illetően, sem a kongresszuson. Sulík gondja azonban az, hogy két nappal a második közgyűlésük után sem tudja garantálni, amit jelzett: a rend és az egység megújítását. Sulík emberei ezúttal sem mertek egyenesen Galkóra támadni, kizárni őt a pártból, és nem próbálták megoldani a probléma magvát sem – lecserélni az SaS leblokkolt tanácsát, amelyben Galkónak túlságosan erős a pozíciója.

Sulík nem következetes, a módszerei – például Dzurindáéval összehasonlítva, aki a párton belüli hatalmi ellentéteket aránylag durván zárta rövidre – ártalmatlanok.

Ha Sulíknak nem jönnek össze a dolgai, akkor olyan politikusként írhatja be magát a történelembe, aki az egyik kormányt segített lerombolni, a másiknak pedig meg sem engedte, hogy megalakuljon.

Forrás: ma7.sk, aktuality.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek