Súlyos harcok Donyeckben és Luhanszkban

Három civil vesztette életét és öten sérültek meg csütörtökre virradóra Donyeckben az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták között dúló harcokban – közölte a kelet-ukrajnai város vezetése.

A megyei egészségügyi hatóság közben arról adott hírt, hogy tüzérségi támadás ért egy kórházat Donyeck központjában, aminek következtében egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek.

A harcok nap közben sem szűntek meg Donyeckben, heves tűzharc bontakozott ki az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületénél. A városvezetés arra kérte a lakókat, hogy hagyják el az utcákat, és vonuljanak biztonságos helyre.

A helybeliek a város több kerületéből jelezték, hogy időről időre robbanások zaja, nehéztüzérségi fegyverek lövései és gépfegyversorozatok hallatszanak.

A városvezetés szerint Donyeck élelmiszerellátása kielégítő, a tömegközlekedési eszközök is menetrend szerint járnak.
A harcok sújtotta másik kelet-ukrajnai megyeközpontból, Luhanszkból viszont azt jelentették, hogy gondok vannak a település élelmiszerellátásával, a boltok nagy része zárva tart. Az utcákon tálcákról árulják a kenyeret, az árusítóhelyek előtt hosszú sorok kígyóznak.

A városi tanács közlése szerint a helyzet kritikus és napról napra egyre rosszabbá válik a településen. Már két hete Luhanszk nagy részében nincs áram- és vezetékes vízszolgáltatás. Múlt vasárnap óta a város egész területén némák a vezetékes és a mobiltelefonok. A bankok nem működnek, nem érkeznek meg a fizetések, a nyugdíjak és a szociális ellátások.
Az éjjel is heves tűzharcok folytak a városban, több lakóház és épület megrongálódott.


Hasonló cikkek