Svédország még zöldebb lett: bezárták az utolsó szénerőművet

Svédország bezárta utolsó szénerőművét, ráadásul két évvel korábban, mint ahogy azt tervezték – írja a hvg.

Immár három európai ország hagyott fel végleg a szénenergia használatával. Legutóbb Belgium után második EU-tagállamként április végén Ausztria hagyott fel a szénenergia használatával.

Míg Svédországban többen amiatt fejezték ki aggodalmukat, hogy a koronavírus-járvány késleltetheti az országokat a zöld átállásban – ahogy láthattuk nemrég Hollandia példáján keresztül –, a skandináv ország ennek az ellenkezőjét mutatta meg. A Cambridge-i egyetem kutatói is számos esettanulmányon keresztül kimutatták, hogy összességében több munkahelyet hoz létre a karbonsemleges átállás.

A KVV6-ot, a Stockholm északi részén fekvő Hjorthagenben található erőművet 1989-ben építették. Az idei enyhe tél miatt nem is használták ki, így az utolsó kazánt is lekapcsolták. A svéd főváros ráadásul nemcsak karbonsemleges lesz, de megújuló és újrahasznosított energiaforrásokra fog támaszkodni és karbonnegatívak szeretnének lenni. Stockholm 2040-re tűzte ki célul a karbonsemlegesség elérését. Az erőmű bezárásával a károsanyag-kibocsátásuk forrásának felét szüntették meg: a létesítmény ugyanis a számítások szerint 800-900 ezer tonna szén-dioxidot bocsátott ki évente.


Hasonló cikkek