Keresés
Close this search box.

Svédország nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét

Loreen dala végzett az első helyen a 2023-as Eurovíziós Dalversenyen.

Svédország győzelmével végződött az idei Eurovíziós Dalfesztivál szombati liverpooli döntője – jelentette Londonból az MTI kiküldött tudósítója, Kertész Róbert.

 

A fesztivált tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a Stefania című dallal, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

 

Loreen (Fotó: Facebook/ Eurovision song contest)

A szombat éjszakába nyúló döntőt az északnyugat-angliai Liverpool 11 ezer személyes rendezvény- és sportcsarnokában, a Liverpool Arenában tartották.

A döntőre szóló jegyeket 160 és 380 font (68 ezer és 162 ezer forint) közötti áron forgalmazták, de a brit kormány rendkívül kedvezményes, 20 fontos egységáron háromezer belépőjegyet ajánlott fel ukrajnai menekülteknek.

A szombat esti döntőt a 39 éves svéd Loreen nyerte Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő – teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui – másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal.

Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést: ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években. Az idei svéd győztes a zsűri és a közönség szavazatai alapján 583 pontot szerzett.

 

 

Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre – éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott – Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált.

 

Még néhány adat

 

A liverpooli döntőben Finnország került a második helyre 526 ponttal, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett.

Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett. A házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta, megelőzve a 18 pontos sereghajtó Németországot.

 

A nyertes dal meghallgatható alább:

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Facebook/ Loreen

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Picture of Vona Ildikó
Vona Ildikó
Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.
MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek