Syngenta: négy tonna fölé emelkedhet a napraforgó hektáronkénti átlaghozama

A kedvezőbb felvásárlási ár miatt emelkedik a magas olajsav tartalmú napraforgó aránya, a hektáronkénti termésátlag pedig meghaladhatja a 4 tonnát Magyarországon a Syngenta szakértői szerint.

Vajda Beáta, a vállalat marketingvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: idén kismértékben csökkenhet a napraforgó vetésterülete, a hektáronkénti termésátlag viszont tovább növelhető.
A hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért a becslések szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magas olajsav tartalmú napraforgóhibridek aránya erőteljesen növekedni fog. A magas olajsav tartalmú napraforgóból készült olaj tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek – hangsúlyozta Vajda Beáta.
Ácsné Szekeres Dóra, a Syngenta szakértője közölte: idén  kiegyenlítettebb termésátlagokra számítanak, mint a korábbi években, a kedvező időjárás pedig újabb rekordokat eredményezhet a napraforgótermésben.
Tavaly beállítottak egy többismétléses kísérletet, amelyben azt vizsgálták, hogy a technológia egyes elemei mennyivel járulhatnak hozzá a sikeres napraforgó-termesztéshez.

Már most is vannak olyan hibridek, amelyek nagyüzemi körülmények között 5 tonnát megközelítő termésmennyiséget produkáltak hektáronként – közölte Ácsné Szekeres Dóra.

Hozzátette: tavaly a 627 ezer hektárnyi vetésterületen 1,81 millió tonna napraforgó termett. A vetésterület 56 százalékán Syngenta-hibrideket termesztettek.
Kitért arra is, hogy az elmúlt évben az időjárás megnehezítette a mezőgazdasági munkákat: a vízzel telített talaj miatt a tavaszi növénykultúrákat – köztük a napraforgót – is később tudták elvetni. Az állományok heterogének voltak és gyomosabbak, mint a korábbi években. A nyári hónapokban az időjárás kedvezett a napraforgónak, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani.
A termésátlag még régiókon belül is változatos képet mutatott, összességében az országos termésátlag meghaladta a hektáronkénti 3 tonnát.
A napraforgó termésmennyisége növekszik Magyarországon: míg 2014-ben 1,56 millió tonna napraforgó termett, két évvel később a gazdálkodók elérték a 1,89 millió tonnát.

 


Hasonló cikkek