Szabadság, szerelem – Petőfi 200 címmel tart előadást a Hagyományok Háza

Március 15-én két alkalommal tekinthető meg a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című zenés irodalmi est. Mindkét budapesti előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Petőfi újra és újra emlékeztet bennünket arra, hogy legfontosabb kincsünk a szabadság. Tőle, és mindazoktól, akik az életüket áldozták érte, tudjuk, hogy a szabadság nem önmagáért való: a szabadság a közös jó. Tennünk, dolgoznunk kell érte. És az sem baj, ha időnként beleszeretünk – írja honlapján a Hagyományok Háza.

 

Sena Dagadu (j) a zenés irodalmi elõadás próbáján (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

Népszerű magyar könnyűzenei előadók zenésítették meg Petőfi Sándor verseit a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére. A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című színházi előadás ezekből a dalokból és prózai szövegekből készült, bemutatva Petőfi forradalmi hevületét, verseinek szenvedélyét, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő jelentőségét a költő életében.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek: a szabadság, a hazaszeretet is megelevenednek, emlékeztetve minket arra, hogy a közös jóért, akár az életüket is áldozó hősök a magyar nemzettudat örök részévé váltak.

 

Ember Márk az előadás próbáján (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta.

Káel Csaba rendezésében készült a produkció. Szereplői: Bánovits Viviann, Katona Kinga, Zámbori Soma, Berettyán Nándor, Berecz István, Szabó Sebestyén László, 4S Street, Aurevoir, DÁNIELFY, Ember Márk, Paulina, Romengo, Sena, The Biebers, Trap kapitány, Tha Shudras.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című zenés irodalmi előadás a „Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozat keretében valósult meg.

 

Nyitókép: Katona Kinga (j) és Berettyán Nándor színészek a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című zenés irodalmi előadás próbáján a Hagyományok Házában 2023. március 13-án. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek