Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda nagysikerű ifjúsági regénye 1970-ben jelent meg először. Főhőse a 15 éves Gina, akit tábornok édesapja 1943-ban haladéktalanul egy árkodi református lánynevelő intézetbe visz, anélkül, hogy erre magyarázatot adna.

Gina nehezen illeszkedik be a Matula szigorú, zárt közösségébe, és legszívesebben inkább hátat fordítana az egésznek. Amikor tudomást szerez az iskola kertjében álldogáló szoborról, Abigélről, aki segít, ha levelet dobnak a korsójába, meg van győződve róla, hogy ez is egyike a matulás lányok gyerekes kis hagyományainak.

Balul sikerült szökési kísérlete után azonban meglepetés éri, amikor megtalálja Abigél hozzá írt levelét. Szabó Magda zseniálisan tár elénk minden, a szobor kilétére vonatkozó nyomot, így az olvasó legalább annyira kíváncsi, mint maga Gina.

Amikor Abigél a közbenjárásával megmenti Bánki Anna életét, Gina rájön, hogy a titokzatos jótevő cselekedetei jócskán túlmutatnak a kamaszok problémáin. Bánki Anna figurájának érdekessége, hogy – az írónő saját bevallása szerint – története valódi elemekre épül.

Gina végül megérti apja igazi célját, hogy miért ezt az iskolát választotta neki, és fény derül Abigél kilétére is.

A regény hiteles képet ad a második világháborúban zajló eseményekről, a barátság az összefogás és a szeretet szükségességéről. A belőle 1977-ben készült film népszerűsége pedig mindmáig töretlen.

 


Hasonló cikkek