Szakképzés Kárpátalján

Az Egán Ede Szakképzési Centrum 2019-ben alapították Nagydobronyban azzal a céllal, hogy piacképes szakmához juttassa a Kárpátalján élő magyar fiatalokat.

2020-ban két helyszínnel, a beregszászi és a tiszapéterfalvai központokkal bővült.

A 2021–2022-es tanévet 12 szakon 198 elsős kezdte meg. A szakképző központ sajátossága, hogy egy hétig Kárpátalján, egy hétig pedig Magyarországon tanulnak a fiatalok.

Figyelembe véve a munkaerőpiacot és a jelentkezők igényeit igyekszünk bővíteni képzési kínálatainkat. Idén 5 új szakot indítottunk.  Köszönet illeti a Mátészalkai Szakképzési Centrum iskoláit, hogy szívesen fogadják diákjainkat és megosztják velünk szakmai tapasztalataikat” – emelte ki Balogh János, az Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Központjának igazgatója.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára beszédében elmondta: „Mindig jó tapasztalni, hogy egy gondolat, terv és közös akarat eredménye milyen határtalan lehetőséget nyújt… Tudtuk, ezáltal jelentős mértékben növelhető a határon túli magyar képzések hatékonysága és versenyképessége, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyar nyelvű képzésben részesülő fiatalok megfelelő szakmai tudással jelenjenek meg a munkaerőpiacon. Ez egyrészt a határon túli magyar közösségek megerősödését szolgálja, másrészt pedig erősíti a magyarországi vállalkozások beruházási esélyeit a határon túli területeken.”

A tanévnyitó résztvevőit levélben üdvözölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Dr. Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Fotó: Homoki Tünde

 

 


Hasonló cikkek