Szálló lesz James Joyce dublini házából

A dublini városi tanács zöld utat adott annak a tervnek, mely szerint szállóvá alakítják azt a házat, amit James Joyce A holtak című novellája tett híressé; több ismert író is tiltakozik a döntés ellen.

Az Usher’s Island 15 szám alatti épület 1775-ben épült, és Joyce nagy-nagynéniei otthona volt, nem mellesleg itt játszódott az író 1914-es híres novellája is.

A dublini városi tanács nem vásárolta meg a házat 2017-ben, helyette a lehetőséget két magánbefektetőnek adta át, akik 650.000 eurót fizettek ki végül érte. Mikor 2019-ben kiderült, hogy a kulturálisan roppant fontos épületből egy 54 férőhelyes szállót kívánnak kialakítani, azonnali vita alakult ki az ügy körül.

99 író írta alá a levelet, köztük Sally Rooney, Colm Tóibín és Edna O’Brian, amely a ház átalakítása ellen tiltakozott, és Írország kulturális minisztériuma is nemtetszését fejezte ki az ügy kapcsán.

Ennek ellenére múlt hét pénteken a városi tanács megadta az engedélyt az átalakításra, mellyel az épület jellegzetességei akár örökre eltűnhetnek.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek