Számos európai parlamenti képviselőnek van több ezer eurót biztosító mellékállása

Az Európai Parlament (EP) számos képviselőjének van a havonta több mint nyolcezer eurós fizetést biztosító képviselői munka mellett jól fizető mellékállása, amely egyes esetekben a politikusként keresett pénzt nagyságrendekkel meghaladó extra jövedelmet termel – írta vasárnap megjelent számában a Der Spiegel.

A német hírmagazin a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes civil szervezet egy még nem publikált vizsgálatára hivatkozva azt írta, hogy a 751 EP-képviselő jelentős része rendelkezik egy vagy több másodállással. A mellékes munkával szerzett jövedelem alapján felállított rangsort Peter Jahr, a német konzervatív CDU képviselője vezeti. A szászországi politikus hat cégben visel tisztséget, amelyek révén havonta 9054 euró (2,7 millió forint) és 27 ezer euró közötti jövedelemre tesz szert.

Az EP tagjainak pénzügyi érdekeltségeire vonatkozó nyilatkozatok alapján készült elemzés egyik tanulsága, hogy “a képviselők adatai sajnos gyakran nagyon pontatlanok” – mondta a Der Spiegelnek Daniel Freund, a TI munkatársa. A pontatlanság különösen súlyos példája Rachida Dati francia konzervatív politikus esete. A volt igazságügyi miniszter csupán egy pipát helyezett el a nyilatkozathoz tartozó táblázatnak abban a sorában, ahol a 10000 eurót meghaladó rendszeres havi jövedelmet eredményező tevékenységet kell bevallani. A képviselő semmilyen részletet nem közölt, holott néhány hónapja kiderült, hogy a képviselői munka mellett tanácsadói megbízatást vállalt a GDF Suez energetikai óriáscégnél évente több mint félmillió eurós fizetésért.

Az EP-képviselők havi bruttó fizetése 2014-ben 8020,53 euró. A fizetést az EP költségvetéséből folyósítják, abból közösségi adót és balesetbiztosítási járulékot vonnak le. Az így kapott nettó bér 6250,37 euró az EP honlapján szereplő adatok szerint.

 


Hasonló cikkek